2017. december 6., szerda

Sarah J. Maas - Tüskék és rózsák udvara | Értékelés #84


Fülszöveg:
A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.

A Kristen Cashore és George R. R. Martin rajongók imádni fogják.
Szexi, akciódús sorozat első kötete.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: A Court of  Thorns and Roses
Fordította: Hetesy Szilvia
Oldal szám: 512
Téma: fantasy, retelling, romantikus, NA, átdolgozás, tündér, mágia

Véleményem:
A történet főszereplője Feyre, aki édesapjával, és két nővérével szegénységben él egy kunyhóban, mivel apja elveszítette minden vagyonukat. Mivel az édesapa képtelen ellátni családját, ezért lány igazi felnőtt nőként gondoskodik szeretteiről, napjait vadászattal, s időnként festéssel tölti. Ám élete attól a perctől megváltozik, mikor vadászat közben találkozik egy óriás termetű farkassal.
A történetben szereplő világ két részre osztható; a Halandók Földjére, illetve a Tündérbirodalmakra, amelyet egy fal választ el egymástól.
Főszereplőnk tettének következményeként a tündérek világába kell éljen, a Tavasz Udvarának urának, Tamlinnek a birtokán. A lány ellenszenvet érez a tündérek iránt, csak úgy, mint a többi ember, ám a tündérek világában töltött idő alatt más szemszögből kap rálátást a világra, és a történésekre.

A regény főhelyszíne a Tündérbirodalmak, azon belül a Tavasz Udvara, és Hybern ennek köszönhetően sokat tudhatunk meg a tündérek életéről, szokásairól. Ami nekem különösen tetszett, hogy az írónő nem odalöki az olvasónak az információkat erről a világról, hanem érthetően, logikusan felépítve tárja fel előttünk, ugyanis nem kedvelem azokat az írásokat, ahol a szerző már a történet elején ránk zúdítja az összes tudnivalót egy kitalált helyszínről/világról, mert számomra az efféle megoldás rontja az olvasás élményét.

Feyre karakterét nagyon kedveltem, életerős, talpraesett, kitartó személyiség, akinek a szíve és az elméje sokszor vív harcot az események során. Csodálatra méltó, hogy picsogás helyett a legelkeserítőbb, és legnehezebb helyzetekben is töretlenül küzd, nem adja fel.

Rhysand az a férfi karakter, akit körülölel a sötétség, mégis mintha a szívében volna némi jóság is, emellett nagyon titokzatos jellem, ami nagyon szexi , így a rejtelmessége miatt igazán még nem ismerhettük meg. Biztos vagyok benne, hogy a mű folytatásában derül még ki némi értékes információ az éjszaka főuráról.

Ez az a történet, amelyben még a gonosz karaktert is megkedveltem, ugyanis Amarantha személyét a tökéletes gonoszként tudom leírni. Akármennyire szívtelen, kegyetlen, és alattomos szereplő volt, szerettem, ugyanis az ő jelenléte nélkül nincs az a feszültség, és izgalom, amely a sztorit körbeveszi, Sarah J. Maas nagyszerű negatív személynek alkotta meg.

Tamlin igazi szeretnivaló karakter, imádtam, érthető, hogy Feyre miért habarodott belé.

Bár a Tüskék és rózsák udvara egy Szépség és a szörnyeteg újradolgozás, mégis saját, önálló cselekménye van, sajátos momentumokkal, és az auktor csak a főbb vonásokat tartotta meg a már jól ismert meséből. Tehát, a híres história hiába szolgált alapjául Sarah J. Maas regényének, mégis sikerült valami újat alkotnia.
A karakterek imádni valóak, a helyszín fantasztikus, az események pedig elképesztően izgalmasak, az olvasó egy percig sem unatkozik, amíg ezt a sztorit olvassa, ráadásként ez az egész ízlésesen egy kis romantikával, szexiséggel lett fűszerezve.
Összességében imádtam ezt az olvasmányt, már a felénél tudtam, hogy a kedvenc könyveim listája egy újabb taggal bővül, és a tetejében ott van az a függővég is... Már nagyon várom a folytatás magyar megjelenését, szerencsémre, erre már nem kell sokat várakozni.
Minden fantasy rajongónak kötelező olvasmány! Aki nem fantasy rajongó, annak is kötelező elolvasni, mert amit elolvassa ezt a regényt, garantáltan rögtön rajongóvá válik!

IMÁDTAM! 
KEDVENCEM LETT!

Feyre (forrás: moly)
Idézetek:
"Rengeteg időm van, előttem az egész élet. Talán majd arra is rájövök, hogy mihez kezdjek vele."

"– Miért tett az ágyasává?
 – A nyilvánvalótól eltekintve? – Tökéletes arcára mutatott."

"– Undorító rohadék vagy. 
– Feltétlenül meg kell kérdezzem Tamlintól, hogy ilyen hízelgéssel nyerted-e meg a szívét."


Rhysand (forrás: moly)

Kedvenc szereplő: Feyre, Tamlin, Rhysand, Amarantha
Nem kedvelt szereplő: -
Kedvenc rész: az ünnepség, Hybern
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak!
A bejegyzés a Prológus Mesevilág című projektjének keretein belül íródott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése