2016. november 28., hétfő

Hajnal Géza - Káépület | Értékelés #76


Fülszöveg:
Gyilkosság történik az ország egyik legpatinásabb egyetemén. Ahol egykor Hajós Alfréd, Teller Ede vagy Rubik Ernő koptatta az iskolapadot, most egy közkedvelt oktató holtteste fekszik. A rendőrség lezárja az épületet, az áldozat kollégái kihallgatásra várnak. Ahogy telik a nap, úgy derül fény a halott férfi életének titkos részleteire. A nyomozók úgy érzik, egyre közelebb járnak a megfejtéshez, ám a tanárok egy csoportja másképp gondolja, és magánnyomozásba kezd: Vajon közülük való a tettes? Vajon köze van mindehhez a nemzetközi politikának, vagy a mindenki elől eltitkolt hobbi jelenti a választ? Bármelyik úton indulnak is el, a sorsdöntő kérdés ott lebeg a fejük felett: ki lesz a következő áldozat?

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldal szám: 224
Eredeti cím: Káépület
Téma: gyilkosság, Budapest, magyar, krimi, nyomozás


Véleményem:
A történet helyszíne Magyarország, s a mű számottevőbb része a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) zajlik. Az egyetem K épületében gyilkosság történik, a nyomozás rögtön megkezdődik, Dr. Hámori Márton, az intézmény egyik tanára rögtön magán kutakodásba kezd, ám újabb gyilkosság történik, ami tovább fokozza a feszültséget, ráadásul Mártonból is lehet gyanúsított.

A regény főszereplője Dr. Hámori Márton, akinek szemszögéből látjuk a történéseket, s közelebbről is megismerhetjük a férfi gondolatmenetét, érzéseit. A tanár lelkiismeretes, bátor, kíváncsi természet, szerintem ezek a jellemvonások motiválják cselekedeteit. Bár tudja, hogy magán nyomozásával akár gyanúba is keverheti magát, mégsem futamodik meg, s minden erejével a rendőrök segítésén van.

A többi szereplő személyiségét nem ismerhettük meg annyira, mint Marciét, ami szerintem pontosan így volt jó, mert így a szerző nem tolt az olvasó arcába felesleges információkat, és leírásokat.

Mégis bizonyos helyzetekben úgy éreztem, hogy túl sok tudnivalót kapunk feleslegesen, ez pedig a szakmai részletek. Persze, megértem, hogy az írónak papírra kell vetnie néhány gondolatot, ismertetőt a főhős foglalkozásával kapcsolatosan, mégis néha úgy éreztem, mintha egy tankönyvet tartanék a kezemben, ami eléggé csökkentette az olvasás élményét.

Ezt leszámítva szerintem a Káépület egy jól felépített, nagyszerűen megírt történet, ami végig fenn tartja az olvasóban az izgalmat, és a feszültséget. A mű még az utolsó oldalakon sem ereszt, s a befejezés rengeteg kérdést szül az emberben, a történet végével is ott motoszkálnak az olvasottak, az események az egyén fejében.

Ajánlom azoknak, akik kedvelik, ha egy történet izgalmas, elgondolkodtató, és a középpontjában gyilkosság, s annak nyomozásáról szól.


Kedvenc szereplő: Marci, Pál,
Nem kedvelt szereplő: Zsófi
Kedvenc rész: a befejezés, mert ez a szakasz volt rám a legnagyobb hatással
Borító: 5/5
Pontozás: 5/4

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése