2017. február 12., vasárnap

Tabitha Suzuma - Kimondhatatlan | Értékelés #80


Fülszöveg:

A szerelem nem ismer határokat…

Lochant és Mayát a testvéri szálakon túl mindig is mély barátság fűzte egymáshoz. Mivel alkoholista anyjukra nem számíthatnak, közösen nevelik három kisebb testvérüket. Ez a megpróbáltatásokkal teli élet – és a köztük lévő tökéletes összhang – a megszokottnál jóval közelebb hozza őket egymáshoz.

Olyan közel, hogy végül egymásba szeretnek.

Lochan és Maya tudja, hogy a kapcsolatuk vállalhatatlan, és nem folytatódhat tovább. Ám tehetetlenek, mert amit éreznek, az semmihez sem fogható…

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldal szám: 392
Eredeti cím: Forbidden
Fordította: Molnár Edit
Téma: szerelem, tiltott szerelem, vérfertőzés, brit, testvérek, London


Véleményem:
Nagy kíváncsisággal és izgalommal fogtam hozzá ehhez a könyvhöz, mivel az egyik legnagyobb tabu téma áll a középpontjában, ami nem más, mint a testvérek között kialakuló szerelemi kapcsolat, a vérfertőzés. Úgy gondolom, bátran kijelenthetem, hogy annyira nem beszélünk erről a témakörről, hogy sok emberben fel sem merül a gondolat, hogy ilyen létezik egyáltalán. Számomra azért is különleges ez a könyv, mert magam sem tudtam eldönteni, mit gondolok erről a dologról, s kíváncsi voltam, hogy a Kimondhatatlan változtat-e a véleményemen.

A történéseket a két főszereplő, Maya és Lochan Withley szemszögéből olvashatjuk, akik az alkoholproblémákkal küzdő anyukkal, és három kisebb testvérükkel élnek. Mivel az édesanya sokszor önkívületi állapotban van, ezért az ő feladatai a testvérpárra hárul, így kijelenthető, hogy ketten nevelik testvéreiket. Maya és Lochie egymásban találják meg a lelki támaszt, a legjobb barátot.

A mű elején megismerhetjük a család helyzetét, a gyermekek sanyarú életét, és a szörnyű édesanya hozzáállását. Ezt követően közelebbi képet kapunk Lochan és Maya közötti erős kapcsolatról, arról, hogy milyen erőfeszítések árán vezetik a háztartást, látják el tizenévesen fiatalabb testvéreiket, s teljesítik az iskolában a kötelezettségeiket. Majd következik a bonyodalom, mikor a két fiatal ráébred, hogy mit is éreznek egymás iránt. 

Maya nyitott, vidám, vagány csajszi, aki a jég hátán is megélne, ám Lochan egy zárkózott fiú, aki komoly megfelelési kényszerrel küzd, oly annyira, hogy lelkileg sajátmagát kínozza, marcangolja, s folyamatosan stresszes. Mégis ott van kettejükben az közös pont, méghozzá a felelősségtudat, a gondoskodás, s az egymás iránt érzett mély szeretet, és tisztelet. Lochant is kedveltem, de a két főszereplő közül mégis Maya állt közelebb a szívemhez.

Az események során Kitet egyáltalán nem sikerült megkedvelnem, egocentrikus, éretlen és idegesítő jellemnek tartottam, a másik negatív karakter számomra természetesen az édesanya volt, aki szülőhöz méltatlanul, elfogadhatatlanul viselkedett.

Ennek a regénynek alaphangon sötétebb, szomorúbb hangulata van, ezt a rossz családi háttér biztosítja, s ehhez társul a szerelmi szál sötét hangulata, ugyanis nem egy csöpögős, rózsaszín, vattacukros románcról van szó, s mikor az olvasmány kedélyállapota magával ragadt, onnantól kezdve egy percre sem engedett el a történet.

Az írónő érzelmek kavalkádjával ábrázolja Maya és Lochie között kialakult szerelemi kapcsolatot, amit a társadalmi normák megbélyegeznek, ez által lesz keserédes. Nagyszerűen meg tudta jeleníteni a tiltott szerelem szülte ellentmondásos érzéseket, mint a fájdalom, vágy, öröm, önmarcangolás. Tabitha szerintem maximálisan át tudta adni azt a helyzetet, amikor nem te választod meg, hogy ki iránt táplálj gyengéd érzelmeket, ám a szíved választottja nem az az ember, akit mások elfogadnak. Megvizsgálhattuk a vérfertőzés témakörét olyan személyek szemszögéből is, akik átérzik, akik ebben a helyzetben élnek. 

Ajánlom mindazoknak, akik kedvelik, ha egy mű középpontjában egy tabu téma áll, akik szeretik a sötétebb hangulatú szerelmi történeteket, vagy akik szeretik, ha egy olvasmány magával ragad, s tele van érzelmekkel.

Kedvencem lett.

Idézetek a műből:
"Hosszú csend. Csak Lochan feje búbját látom. A bátyám felém hajol. Átölelem, és teljes erőből magamhoz szorítom. – Te nemcsak a testvérem vagy – fogom suttogóra –, hanem a legjobb barátom is."

"Az érzelmekre nem vonatkoznak a törvények, a tiltások. Senki sem szólhat bele, milyen mélyen és szenvedélyesen szeretjük egymást. Értsd meg, Maya, ezt senki sem veheti el tőlünk!"


Kedvenc szereplő: Maya, Lochan, Willa
Nem kedvelt szereplő: Kit, a gyermekek édesanyja
Kedvenc rész: imádtam az egészet
Borító: 5/3,5
Pontozás: 5/5

A könyvért köszönet a Könyvmolyképző Kiadónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése