2015. július 20., hétfő

Jenny Han - A nyár, amikor megszépültem (Nyár-trilógia 1.) | Értékelés #33




Fülszöveg:
Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2014
Fordította: Tóth István
Oldal szám: 254 oldal

Véleményem:
A történetet Belly szemszögéből olvashatjuk. A történet során ugrálunk az időben, egy-egy fejezet régi emlékeket mesél el, ezek a jelen eseményeit leíró fejezetek közé van beszúrva. Ha a múltat leíró fejezeteknél mindig fel van tüntetve, hogy Belly hány éves korában történt az adott cselekmény.

Belly
A történet úgy kezdődik, hogy Belly, bátyja,Steven és édesanyjuk,Laurel épp Cousins Beachre tartanak, a nyaralóba. A nyaraló Laurel barátnőjének, Susannahnak tulajdonában van, így a két család minden nyarat együtt tölt. Belly már kislánykora óta szerelmes Conradba, Susannah nagyobbik fiába, de érzéseiről sosem beszéltem a fiúnak. A két testvér Jeremiah és Conrad sokat változtak egy év alatt, férfiasabbak lettek. Conrad nem csak külsőleg, hanem belsőleg is megváltozott. Csendes, visszahúzódó lett, rászokott a dohányzásra és több alkoholt is fogyaszt.
Belly minden nyáron úgy érezte, hogy a Steven, Jeremiah és Conrad kihagyják mindenből. Amíg a fiúk elmentek bulizni, a lány otthon maradt az édesanyákkal, ám ezen a nyáron minden más lesz.
A lány megismerkedik Cam-el, ő az első fiú, aki szépnek látja Bellyt, ezért a lány gyengéd érzelmeket táplál a fiú iránt.

Belly (Isabel Conklin) - Minden ember dicséri, hogy milyen nő lett belőle. E közben túlságosan is gyerekesen viselkedik, mindent túl drámázik, tehát külsőleg lehet, hogy érett, de hogy szellemileg nem igazán, az biztos. Kissé képmutató is, mert másnak osztja az észt arról, hogy az illető mennyire önző, miközben a lány ugyanazt csinálja.

Cam - Jó fiú, kedves, figyelmes, okos. Úriember, de nem Bellyhez való. Végig úgy éreztem, hogy túl jó, túl unalmas a lányhoz.

Steven Conklin - Ő volt az a karakter, akit ki nem állhattam. Idegesítő, unszimpatikus, önző és egocentrikus.

Taylor - Belly barátnője. Taylor csak a múltban történt eseményeknél volt jelen, de annyi bőven elég volt. Szintén beképzelt és önző, viselkedése nem barátnőhöz méltó.

Jeremiah Fisher - Vicces, szórakoztató karakter. Mindig vidám és vicces. Bellyvel nagyon jó barátok, jól tudnak szórakozni együtt.

Conrad Fisher - Az egész történet során bezárkózott volt. A fiúról csak az alapján tudhattuk meg, hogy mennyire álom pasi, ahogy Belly áradozott róla. Conrad tettei alapján, viszont azt a következtetést vontam le, hogy csak egy igazi bunkó. Végül a történet végén mégis normális ember módjára kezd viselkedni és némi érzelmet is tudott mutatni környezete felé.

Susannah Fisher (Beck) és Laurel Conklin - Susannah vidám nő, aki tele van szeretettel, fiai a mindenei és Bellyt is saját lányaként szereti. A két nő barátsága nagyon erős, hisz az évek során ugyan olyan bizalommal és szeretettel fordulnak a másikhoz. Számíthatnak egymásra és ott segítik egymást, ahol csak tudják.


Számomra zavaró volt, hogy a történetben egyedül Belly életkora derül ki, illetve az is zavart, hogy a lány vezetéknevét nem is említi az írónő, molyon néztem meg, hogy mégis mi a lány teljes neve. Az viszont végképp sok volt, hogy 11-12 évesen Belly mégis hova akar csókolózni és bulizni menni? Szerintem 12 évesen ez még elég korai.

Őszintén szólva, nem volt rossz könyv, nyárra egészen jó olvasmány, mégis úgy érzem, hogy valami hiányzott belőle. Az eseményektől se rágtam le a körmeimet és a szereplők nagy része csak irritált.
A könyv vége miatt látok némi reményt, hogy a folytatás jobb lesz, kíváncsi vagyok, hogy ezek után mi fog történni.
Szerintem ez a könyv egy próbát megér, mert lehet, hogy másnak jobban tetszene ez a könyv. Nyárra biztosan jó olvasmány, unaloműzőnek is jó.


Idézetek a könyvből:

"A tökéletlenségek teszik a dolgokat gyönyörűvé."

"Az elveszett pillanatok nem térnek vissza. Elvesznek."

"A jó barátok nagyon fontosak az életben. Olyanok, mint egy lánytestvér."


Kedvenc szereplő: Susannah
Nem kedvelt szereplő: Steven, Taylor
Kedvenc rész: Belly kiosztja Taylort, Conrad és Belly csókja
Borító: 5/5
Pontozás: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése