2014. november 30., vasárnap

Marissa Meyer - Cinder (Holdbéli krónikák 1.) | Értékelés #9


Fülszöveg: 126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van… 
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”. 
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.

Kiadó: Alexandra Kiadó
Megjelenés éve: 2012
Fordította: Bujdosó István
Oldal szám: 432
Véleményem:
Már a fülszövege nagyon megtetszett, mivel elég jól hangzik, hogy egy kiborg lányról szól, ráadásul
ez a könyv is disztópikus eseményekben gazdag.
Pluszban megtudtam, hogy a könyv ihletője között a Sailor Moon c. anime is szerepelt, így még nagyobb lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak, hisz kiskoromban nagyon szerettem azt az animét.
Cinder egy Új Pekingben élő lány, de nem akármilyen lány, hisz testének 36 % -a fémből van. Ő a környék legjobb műszerésze. Természetesen Kai herceg is hozzá viszi az elromlott robotját, méghozzá személyesen. A lánynak nincs könnyű élete, mivel a kiborgokat az emberek lenézik, így a lány titkolja bizonyos emberek előtt, hogy kiborg. Van egy mostohája, Adri és két mostohatestvére Pearl és Peony. A két testvér közül csak Peonyval van jóban, őt nagyon szereti. Úgy került a családba, hogy Adri férje magához vette a lányt, de a férfi meghalt. A családban Cinder az egyetlen kereső személy, ő tartja el nevelőanyját és két mostohatestvérét. A lánynak van egy kis robotja Iko, aki segíti a lányt, nagyon jó barátok. Ám Új Pekingben egy szörnyű, letumózis nevű betegség pusztít, ami olyan mint a pestis. A betegségre még nem találtak ellenszert és Rikon császár is áldozatává esett a betegségnek, így önkénteseken kutatják a gyógymódot. Peony is elkapja ezt a betegséget és az egészségügyi robotok elviszik a lányt. Ennek következtében Adri benevezi Cindert önkéntesnek, hogy megszabaduljon a lánytól, illetve a kárpótlásként  nyújtott pénzösszegért. A kutatóintézetben különböző vizsgálatokon megy keresztül a lány. Dr. Erland tudásának
köszönhetően Cinder megtud néhány dolgot a múltjáról.  A Nemzetközösség békét akar kötni Levanával, a hold lakók királynőjével, ám az uralkodónő házasság útján szeretne békét kötni, e mellett hátsó szándékai is vannak.  Kai herceg elhívja a kiborg lányt a bálba, de Cinder nem tud elmenni a bálba... Vagy mégis?

Tetszett a történetben, hogy bár a Star Wars és a Sailor Moon ihlette, mégsem hasonlít egyik történetre, megmaradt az egyedisége. Végig izgultam, hogy mi fog történni Cinderrel, bár néha nem értettem egyet a cselekedeteivel. Számomra nagyon izgalmas történet volt, nagyon várom, hogy elolvashassam a történet folytatását.
A könyv folytatása várhatóan 2014. december 5-én jelenik meg, Scarlet címmel.


Kedvencem lett


Kedvenc szereplő: Cinder, Kai, Dr. Erland
Nem kedvelt szereplő: Adri, Levana
Kedvenc jelenet: Amikor Cinder megkapja az ajándékot Kaitól
Borító:  5/5
Pontozás: 5/5*

Én így képzeltem el a szereplőket:

Kai herceg
Cinder

Levana



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése