2016. január 27., szerda

Hogyan mondjam el neked...?! | Értékelés #51


Fülszöveg:
Ez a könyv a tiétek. Nem helyettetek oldja meg a problémáitokat, hanem veletek. Csak ti látjátok, hát legyetek őszinték benne!
Hisszük, hogy ki lehet mondani azt, ami a szívünket nyomja, és így máris egy lépéssel közelebb kerülünk a megoldáshoz. Segít, hogy ne legyenek elharapott félmondatok, félve elhallgatott és a szőnyeg alá söpört, ott tornyosodó sérelmek. Hogy vissza lehet találni oda, ami miatt egymásba szerettetek, csak annyi minden nehezíti meg azt a legnehezebb társasjátékot, amit úgy hívnak: kapcsolat.
Segít, hogy megfogalmazhassátok a gondolataitokat, és el is tudjátok mondani a társatoknak.
Hiszen szeretitek egymást, csak olyan sokszor szembesültök azzal, hogy a legnagyobb gond az: „Hogyan mondjam el neked…?!”

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Hogyan mondjam el neked...?!
Oldalak száma: 96 oldal


Véleményem:
A Hogyan mondjam el neked...?! egy kitöltő könyv, amelyet pároknak alkottak, annak érdekében, hogy bizonyos dolgokat, amelyeket nem merünk valamilyen okból élőszóban közölni párunkkal, eme könyvbe beleírva megosszuk szívünk választottjával.
A mű különböző témakörökre, konfliktus forrásokra van felosztva, amelyek több gondolatban ki vannak fejtve, ezután néhány üres oldal sorakozik, arra várva, hogy mi, illetve társunk lejegyezzük saját meglátásunkat, problémáinkat az adott témakörrel kapcsolatban.

A kifejtett elgondolások először a problémákat sorakoztatják fel, majd néhány tanáccsal lát el bennünket a problémák megoldásának érdekében, ámde számomra nagyon fontos és pozitív a könyvben, hogy emellett rávilágít arra is, hogy mi magunk is hibásak vagyunk a párkapcsolati problémáink kialakulásáért, nem csak a partnerünket kell hibáztatni a kialakuló konfliktusokért.

Természetesen ez az iromány nem oldja meg a párkapcsolatunkban felbukkanó problémáinkat, azt párunknak és nekünk kell együttesen megtenni, ez a könyvecske segít elindulni a változás, megoldás útján.


A könyvben felsorolt témakörök, konfliktus források:
1. alkalmazkodás
2. összeköltözés 
3. hozott szokások
4. munka   
5. anyagiak
6. barátok
7. féltékenység, féltés
8. szex
9. gyerekek
10. apróságokon való vitázás


Szerintem ez a könyv létrejötte egy nagyszerű kezdeményezés az Athenaeum Kiadó részéről. Az iromány olvasása közben érezhető, hogy tiszta, segítő szándékkal íródott, a szerelmespárok közötti súrlódási pontokat nem erősíteni, hanem gyengíteni, megszüntetni szeretnék. Fontos, hogy szerelmünk hibáit, diszkréten hozzuk tudomására, s az általunk beírt gondolatokat higgadtan, kellő nyitottsággal és elfogadással, élőszóban beszéljük meg kedvesünkkel. Véleményem szerint jó néhány szerelmespárnak segíthet ez a könyv, de fontos szem előtt tartani, hogy a problémák nem maguktól és nem a könyvtől fognak megoldódni, a megoldáshoz szükséges a két fél teljes nyitottsága és az, hogy meg akarják oldani a problémát, hisz ha saját magunk nem akarják igazán, hogy helyrejöjjenek a dolgaik, akkor senki, semmi nem tud rajtuk segíteni.

Remélem, hogy sok emberhez eljut ez a könyv, és sokuknak felnyílik a szeme, hogy mennyire értékes egy párkapcsolat. Gondoljuk bele, milyen szerencsések vagyunk, hogy szívünk szerelme pont minket választott, hogy attól, mert vannak dolgok, amelyekben nem értünk egyet, attól még mindkettőnknek lehet igaza, hisz nincs helyes vagy helytelen vélemény. Ha valami probléma áll fenn egy kapcsolatban, akkor nem elmenekülni kell előle, hanem meg kell oldani.



Köszönet az Athenaeum Kiadónak, hogy lehetőségem nyílt elolvasni ezt a művet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése