2015. október 12., hétfő

Haul | Szeptemberi szerzemények

Egy kicsit megkésve, de a mai napon megmutatom nektek azokat a könyveket, amelyeket szeptemberben szereztem be. Összesen 4 könyvvel gazdagodtam, ezek között van amit ajándékba kaptam, van amelyiket vettem és van amelyik recenziós példányként került hozzám.
Lássuk is a szépségeket.

Caitlin Moran - Hogyan legyünk tökös csajok?
Fülszöveg:
Caitlin Moran meghökkentő és merész: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Ami a szívén, az a száján: nem fél attól, hogy a legkínosabb kérdéseket feszegesse, s hogy nevén nevezze a dolgokat. Azt vallja, ha megosztjuk másokkal nőiességünk sötét, sokáig rejtett titkait, felszabadulunk. Ráadásként pedig mindeközben nagyszerűen szórakozhatunk is. Könyve Nagy-Britanniában heteken át szerepelt az eladási listák élén, tizenhat országban jelent meg, és kb. 400 ezer példány kelt el belőle.
A Hogyan legyünk tökös csajok egyszerre memoár és önsegítő mű. Igaz, nem a klasszikus fajtából. Pimasz, vállaltan szexista és arcpirítóan őszinte: Caitlin saját élményeiből építkezett, s – valljuk be – volt miből. Első menstruáció, önkielégítés, pornófogyasztás, egy duci lány plátói szerelme a menő fiú iránt, a szüzesség elvesztése, abortusz: minden nővel megtörténik vagy megtörténhet, de messze nem mindenki beszél róla. Moran kendőzetlenül ír minderről.
Mindazok, akik értékelik a szókimondást és a fanyar humort, akik kíváncsiak arra, mitől nő manapság a nő, s akik készek arra, hogy nevessenek az őket körülvevő világon és persze mindenekelőtt önmagukon, azok értékelni fogják ezt a vidám és könnyedségével együtt mégis elgondolkodtató könyvet.

Ezt a könyvet a barátomtól kaptam névnapomra. Az Alexandra szeptemberi akciója során vette meg. Igen, tudok róla, mert én választottam a könyvet és én bonyolítottam le az online vásárlást. Már jó ideje szemeztem ezzel a könyvvel, nagyon kíváncsi vagyok, hogy Caitlin milyen okosságokat ír le a könyvben.

Jeannette Walls - Az Ezüst Csillag
Fülszöveg:
Szívszorító és felszabadító erejű regény egy bátor lányról, aki szembeszállt a felnőttek világában uralkodó igazságtalanságokkal. Az Ezüst Csillag a képzelőerő és történetmesélés diadala.

1970-et írunk, a helyszín egy kaliforniai kisváros. Jean tizenkét éves, a nővére, Liz tizenöt, amikor művészi hajlamokkal megáldott édesanyjuk, Charlotte, aki bármerre is lakott életében, valami kivetnivalót mindig mindenhol talált, hátrahagyva őket és egy-két hónapra elegendő költőpénzt, elindul, hogy megtalálja önmagát. Egyik nap Jean az iskolából hazatérve egy rendőrautót pillant meg a házuk előtt, ezért Lizzel úgy döntenek, inkább buszra szállnak, és Virginába utaznak nagybátyjukhoz, Tinsley-hez.
A nagybácsi befogadja őket, de kevés a pénzük, így Jean nővérével együtt irodai munkát és gyermekfelügyeletet vállal Jerry Maddoxnál, a helyi textilgyár tagbaszakadt munkafelügyelőjénél. Hamar kiderül azonban, hogy a férfi agresszív és hatalommániás. Az alkalmazottai rettegnek tőle, senki nem mer szembeszállni vele. Liz azonban egy nap már nem bírja a megaláztatást. De mit tehet egy törékeny lány egy befolyásos üzletemberrel szemben? És lesz-e aki mellé áll ebben a küzdelemben?

Ezt a könyvet én vásároltam, amolyan névnapi ajándék tőlem magamnak módon, szintén az Alexandra szeptemberi akcióján. 

Ruta Sepetys - Kalitkába zárt álmok
Fülszöveg:
1950-et írunk, és miközben New Orleans francia negyedében titkok fortyognak, a tizenhét éves Josie Moraine csendben szövögeti álmait. A helyiek között csak a bordélyban dolgozó prostituált anyjáról ismert Josie többet szeretne kicsikarni az életből, mint amit New Orleans kínálhat. Tervet kovácsol hát, hogy maga mögött hagyhassa a várost, de a negyedben történt rejtélyes haláleset olyan nyomozásba sodorja, ami próbára teszi az anyja, a lelkiismerete és a Conti Street rideg madámja, Willie Woodley iránti hűségét.

Ruta Sepetys magával ragadó jellemeket teremt, akárcsak a világon mindenütt nagy sikert aratott Árnyalatnyi remény című első regényében. A gazdag cselekményben titkok és hazugságok hálója szövődik, és a kísértő emlékeztető, hogy döntéseink sorsunkat alakítják.


Ezt a könyvet édesanyámtól kaptam névnapomra, ismételten az Alexandra szeptemberi akciója során lett megvásárolva. Igen, ezt is én választottam és az előző két könyv társaságában érkezett hozzám.

Onagy Zoltán - Gulisio Tímea - Peremvilág
Fülszöveg:
Melegségről, leszbikusságról őszintén, tabuk nélkül. Onagy Zoltán Gulisio Tímeát kérdezi arról, mit jelent „más”-nak lenni. Lelkileg, társadalmilag, régen és most, férfiként, nőként, katolikusként, művészként, magyarként. Egy téma, amiről sokat beszélnek, de keveset mondanak. A Peremvilágban mindent egy helyen megtalálsz, amire kíváncsi vagy.

Ezt a könyvet recenziós példányként került hozzám, amelyet az Athenaeum Kiadó ajánlott fel számomra. A könyvet már elolvastam és a következő bejegyzésben erről a könyvről fogok írni. 





Recenzió: 1
Ajándék: 2
Vásárolt: 1
Összesen: 4

Nos, szeptember ismét jó néhány olvasnivalóval gazdagodtam. Hamarosan hozom a Peremvilágról szóló bejegyzésemet. Kommentben írjátok meg, hogy melyik könyvről olvasnátok hamarabb. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése