2015. szeptember 3., csütörtök

Jodi Picoult - Tizenkilenc perc | Értékelés #39





Fülszöveg:
Sterling átlagos amerikai kisváros a keleti partvidéken, ahol semmi sem történik - egészen addig, míg egy nap Peter, a szemüveges számítógépzseni vérfürdőt nem rendez az iskolában. Ámokfutásának koronatanúja, a szép Josie rejtélyes módon nem emlékszik semmire.
Miközben a tárgyalást vezető bírónő - Josie anyja - és a lelkiismeretes nyomozótiszt kétségbeesetten kutatják, mi a magyarázat az iszonyatra, fény derül a rejtett titkokra:
a szülők nem ismerik saját gyermekeiket, és fogalmuk sincs, mi zajlik egy átlagos iskola falai között. Megtudjuk, hogy szabályos kasztrendszerben, elkülönülve élnek
a ,,menők" és a ,,lúzerek", az erőszak akkor is tombol, amikor nincs fegyver senki kezében.
A világszerte méltán népszerű írónő új könyvében olyan problémákat feszeget, amelyek nemcsak Amerikában, hanem Magyarországon is egyre inkább gondot jelentenek: visszaüssön-e, akit bántalmaznak? Érdemes-e minden értékítéletet és meggyőződést feladni, csak hogy befogadjon minket a közösség? Mekkora a szülők felelőssége, és meddig terjed a tanároké, a társaké, a környezeté?
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalak száma: 552 oldal


Véleményem:
Maga a történet nem fejezetekre van osztva, hanem részekre. Az új részek előtt mindig szerepel egy-egy gondolat. Ezek a részek pedig időpontokra van bontva.
Josie Cormier

A történet elején megismerhetjük Alex Cormier és lánya, Josie hétköznapjait. Alex bíróként dolgozik. Josie nincs megelégedve életével, úgy érzi, nem önmagaként viselkedik. A fiatal a lány a helyi középiskolába, a Sterling High-ba jár barátjával, Matt-el. A szerelmes pár az iskola népszerű csapatába tartozik, bár Josie úgy gondolja, hogy ő igazán nem való ebbe a közösségbe és ha a csoport tagjai ezt megtudnák, őt is kiközösítenék és piszkálnák, mint az iskola bizonyos tagjait.

Ezt követően megismerhetjük Lacy Houghton-t és fiát, Petert. Lacy szülész, nőgyógyászként dolgozik a sterlingi kórházban, szereti munkáját. Peter szintén a Sterling High tanulója, visszahúzódó, próbál a lehető legészrevehetetlenebbé válni.

Ahogy haladunk a történettel, a dátumok váltakoznak. Hol évekkel a történet főcselekménye előttről olvashatunk, hol csak néhány hónappal korábbról vagy a jelenről. Ezek az időbeni váltások természetesen jelezve vannak, tehát jól érthető, hogy mely esemény mikor történik.

Ezeknek a váltásoknak köszönhetően megtudhatjuk, hogy Alex és Lacy egykor barátnők voltak és végig kísérhettük barátságuk alakulását.

Peter Houghton
Visszatérve a főcselekményhez; a Sterling High-ban 2007. egy márciusi napján lövöldözés tör ki, amely során több diák megsebesül vagy életét veszti. A középiskolában folyó nyomozást Patrick Ducharme nyomozó irányítja.

A diákok kimenekítése és nyomozás során hamar kiderül, hogy a lövöldöző nem más, mint Peter Houghton. Lacy és Lewis, Peter szülei fizetnek egy ügyvédet, Jordan McAfee-t, hogy segítsen a fiúk helyzetén.

Ezek után megtudhattuk, hogy a Houghton szülők és az áldozatok, illetve azok hozzátartozói lelkileg min mennek keresztül.

Az események előrehaladtával egyre több részletre derül fény; az iskolai hétköznapokról, Josie és Matt kapcsolatáról és az iskolai lövöldözésről.

A történet végénél található a legnagyobb csattanó, amely bizonyos dolgokra nagy befolyással van.

Úgy gondolom, hogy a Tizenkilenc perc határozottan egy izgalmas és különleges könyv. Az írónő szokása szerint az élet olyan dolgaival, problémáival kapcsolatban fogalmaz meg kérdéseket és keres rájuk választ a művében, amely bármelyik emberrel megtörténhet.

Elgondolkoztató történet, amely felhívja az ember figyelmét a társas kapcsolatok, illetve a szülő-gyermek kapcsolatok hibáira.
Bátran ajánlom mindenkinek, garantáltan nagy hatással lesz az olvasóra.

Idézetek a történetből:

" Az igazi teljesítmény azonban az, ha az ember jót és szeretnivalót talál egy olyan emberben, akit a világ utál és kiközösít. "

Tizenkilenc perc alatt lenyírhatod a ház előtt a füvet. Befestheted a hajad. Megnézheted egy hokimeccs első harmadát… Tizenkilenc perc alatt meg tudod állítani a világot, és akár le is szállhatsz róla. "

Ha valaki mindig arra figyel, hogy az emberek mit gondolnak róla, akkor vajon nem felejti el, kicsoda ő igazándiból? Mi van, ha az arc, amit a világ felé fordít, csak egy maszk, ami alatt semmi sincs? "

A szeretet táplálkozás: a másik személyből táplálkozunk, aki szinte a vérünkbe ivódik. "

Kedvencem lett.

Kedvenc szereplő: Patrick, Josie, Peter
Nem kedvelt szereplő: Diana, Drew, Matt
Kedvenc rész: Alex és Patrick a kínai étteremben, Josie emlékei, Josie és Matt közös pillanatai
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

A könyvet az Athenaeum Kiadónak köszönhetően olvashattam el. A kiadó a Tizenkilenc percen kívül Jodi Picoult más könyvét is kiadta új borítóval, érdemes utána nézni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése