2015. július 1., szerda

A. O. Esther - Frigg rokkája I. | Értékelés #29




Fülszöveg:
Valaki vár valahol, akivel összetartozol. Aki a halálnál is erősebben szeret, és akiért a halálon is átkelnél, csak hogy megtaláld…

A húszéves Sonja és hét évvel idősebb bátyja, Alex Sommerland rockzenészek. Norvégiában, a Stjerne-tó partján élnek, és ötfős bandájukkal teltházas koncertekkel szórakoztatják az egyre gyarapodó rajongótáborukat. Nem is sejtik, hogy hamarosan mindannyiuk élete megváltozik, ugyanis egy különös varázslat folytán az égen ragyogó csillagkép, Frigg rokkája működésbe lép, és összeköti a jelent a múlttal…

Sonja szerény, magának való lány, akinek gyermekkora óta karmikus álmai vannak az előző életéről, amikor is a vikingek közt élt. Az emlékképek ködösek, de mindig ugyanarról a világról szólnak, és rendre sötéten végződnek.


A Szent Iván napjára meghirdetett jelmezbálon Sonja megismerkedik egy viking ruhába öltözött férfival, Einarr Sigurdssonnal, akiről idővel kiderül, hogy nem is jelmezt visel, és nem is a mi világunkból érkezett… Noha a férfi tudja, hogy soha többé nem láthatják egymást, képtelen szabadulni Sonja vonzerejétől. Elhatározza hát, hogy így vagy úgy, de magával viszi őt a múltba…

Alex a White Nights énekese. Zord figurának tűnik, pedig aranyból van a szíve. A húgával való kapcsolata különleges. Nem csak azért, mert korán elveszítették a szüleiket, hanem egy családi titok miatt, ami örökre összeköti őket. Tűzön-vízen át kitartanak egymás mellett, és ha az egyikük élete veszélybe kerül, a másik gondolkodás nélkül utána megy, akár a pokol fenekére is…

Frigg rokkája azonban könyörtelen… Hőseink 2024-ből hirtelen 924-ben találják magukat. A helyszín ugyanaz, a világ azonban merőben más. De vajon a mai fiatalok boldogulnak-e a vikingek rideg, komor, véres háborúkkal teli világában? Létezik-e síron túli szerelem? És egymásra találnak-e azok, akiknek a lelke nem képes a másik nélkül élni?




Kiadó: Decens Magazin Média
Kiadás éve: 2015
Oldal szám: 450 oldal

Véleményem:
Először is, szeretném megköszönni az írónőnek, hogy felajánlott egy dedikált példányt a Frigg rokkájából, ezer hálám érte. 

Sonja Sommerland egy 20 éves, hosszú fekete hajú, szürke szemű lány. A történet kezdetén válságos helyzetben kerül, így bátyjához, Alex Sommerland -hez költözik. A két testvér jó zenei érzékkel van megáldva és van egy bandájuk is. Alex háza a Stjerne-tó partján található, amelynek elülső részében egy kocsma van kialakítva, ahol a banda koncerteket szokott adni.

Nordfjord
Miután Sonja 2024-ből titokzatos módon az 924-es Norvégiába kerül meg van ijedve, mert fogalma sincs hogy hogyan került arra a helyre. Azokat az embereket, akik szintén a jövőből 924-be kerülnek, a vikingek Kószáknak neveznek. A Kószák testén megjelenik egy jel, a napkereszt, ami bizonyítja azt a tényt, hogy ők nem a vikingek közé tartoznak. A Kószák sorsáról Brenna gondoskodik, aki egy boszorkány, illetve Einarr Sigurdsson édesanyja.
Amikor a másik rablány, Laetitia tájékoztatja a fiatal lányt a helyzetről, Sonja abban reménykedik, hogy Einarr érte megy, ez tartja a lányban a lelket. A lány nem hiába reménykedik, hisz a férfi
valóban megmenti a rabságból. Einarr az erős vonzalom ellenére csak úgy nem viheti haza a lányt, mert anyja rögtön rájönne, hogy Sonja honnan származik valójában. Így a férfi elviszi a lányt a nagynénjéhez és férjéhez, Fridához és Ulrikhoz,  ahol a kornak megfelelő öltözéket kap a lány, illetve a napkeresztet is eltüntetik a lány testéről. A férfi elviszi a lányt otthonában dalnoknak, így a lány biztosítja a jó hangulatot a különböző mulatságokon.

Sonja
Sonja nagyon izgul Einarr szüleivel való találkozás miatt, de úgy tűnik a lány feleslegesen aggódott, mert a szülők örülnek a lány érkezésének és zenei tehetségével teljesen lenyűgözi őket és a várost is.
Ám nem minden az aminek látszik, hisz Brenna tőle telhetően mindent megtesz, hogy elűzze az énekes lányt a városból. Einarr testvérei, Marcus, Hakon és Asa segítenek a szerelmes pár tervének megvalósulásában, e mellett Asa leleplezi Brenna ármánykodását Einarr előtt.

Sonja - Végtelenül rendes, kedves, jószívű lány, tele van jósággal. Nem bírja az erőszakot és mindenkiről a legjobbat feltételezi. Kitartó, képes önmagért kiállni.


Einarr
|A képen Josh Mario John|
Einarr - Erős férfi, remek harcos, aki nem szégyenli érzéseit felvállalni. Szereti családját, rajong édesanyjáért, de még ennél a rajongásnál is jobban szereti Sonját. Testvérei közül ő az egyetlen, aki nem hajt fejet anyja akarata előtt amikor nem egyezik véleménye az asszonnyal.
Alex











Alex - Erős kapocs köti össze őt és húgát. Tiszta szívből szereti Sonját, ha kell a világ végére is elmenne a lányért. Ésszerűen gondolkozik még a legnehezebb helyzetekben is, jól megállja helyét a vikingek világában.

Leif

Leif - Alex bandájának dobosa. Érzékeny lelkű teremtés, talán férfi létére túlságosan is. Érthető az ő nézőpontja az ölésről, mégis úgy gondolom, hogy lehetne kicsit tökösebb is.

Laetitia







Laetitia - Múltja miatt elítéli önmagát. Túlélő típus, alkalmazkodik a körülményekhez, hogy túléljen még ha ehhez nagy árat is kell fizetnie. Egyáltalán nem rossz lélek, kitartó, gondoskodik Sonja számára a jobb körülményekről a fiatal lány rabsága során.

Claire


Claire - Egyáltalán nem kedveltem. Öngyilkossági szándékkal belesétál a vízbe - ami véleményem szerint csak műsorozás volt és hiszti -, majd amikor rájön, hogy eléggé nagy esély van arra, hogy meghal, kapálózik össze-vissza nem törődve semmivel és még a segítséget is megöli csak azért, hogy ő túléljen. Normális az ilyen? Minek pánikol be, ha meg akart halni? Véleményem szerint ezt a lányt már az elején fejbe kellett volna lőni. Nem is értem, hogy Alex miért nem eresztett bele egy golyót...

Brenna


Brenna - Ő az a másik szereplő, akinek halálát pezsgő bontással és öröm tánccal fogom ünnepelni.
Marcus, Einarr, Hakon és Asa édesanyja. Varázslatának köszönhetően kerülnek vissza a Kószák 924-be azon a kilenc napon amikor Frigg rokkája fényesebben ragyog.
Manipulálja családját és a többi embert. Gyermekei átlátnak álarcán, igaz ehhez némi egyeztetésre és megbeszélésre volt szükség. Irányítani akarja gyerekei életét, de Einarr ellent mond neki. Ellenséges Sonjával és mindent megtesz, hogy tönkretegye a szerelmesek kapcsolatát.



A történet olvastatta magát, alig bírtam letenni, minden egyes szót szívtam magamba és egyre csak többet akartam, miközben lelki szemeim előtt peregtek az események, mintha filmet néztem volna.
A karakterek személyisége nagyon részletesen, pontosan és reálisan volt ki dolgozva. A táj leírása is nagyon tetszett, egyáltalán nem untatott, könnyen el tudtam képzelni a helyszíneket. Külön meg szeretném említeni még a véres jeleneteket. Szerintem a harcok a sok vér miatt lettek hitelesek és elképzelhetőek, hisz a vikingek kegyetlenek és elég furcsa lett volna, ha egy csepp vér sem fröccsen ki az ellenségből.
Miután befejeztem a történetet egyfolytában ezen járt az agyam és hiány érzetem volt.
Nagyon sajnálom, hogy ilyen hamar vége lett,már nagyon-nagyon várom a folytatást.

Szerintem ezt a történetet csak imádni lehet, MINDENKINEK ajánlom, mert szerintem minden ember megtalálná a történetben a számára szimpatikus karaktert és jelenetet.

Idézetek a könyvből:

" A férfi testének melegét a nyirkos ingen keresztül is érezte, s ahogy karja óvón átölelte a derekát, Sonja megborzongott. Lehunyta a szemét, és egyszeriben az az érzése támadt, hogy hazaérkezett."

" Sonja kimerülten bújt Einarrhoz. A szívdobogását hallgatta, majd a szemhéja lassan lecsukódott, s a férfi derekán nyugvó karja elernyedt. Einarr óvatosan hátrébb dőlt a háta mögé gyűrt zsákokon, majd becsukta a szemét, és ó is mély álomba szenderült."

"Az erdőbe érve érezhetően hűvösebbé vált a hőmérséklet, de nem bánta. Jókedvűen nézett végig az ősöreg fákon, amelyek lombja a magasban összeért. A törzsüket moha lepte, körülöttük dús aljnövényzet zöldellt, az avarban mézillatú, apró, fehér virágok nyíltak."

"Balták és kardok vájtak a húsba, végtagok szakadtak le, vér fröccsent a fűre és a harcosokra."


Kedvencem lett.
Kedvenc szereplő: Sonja, Einarr, Alex, Marcus, Hakon, Asa
Nem kedvelt szereplő: Brenna, Claire
Kedvenc rész: Einarr és Sonja első találkozása, Sonjáról eltüntetik a napkeresztet, Sonja és Einarr bejelenti a nagy hírt
Borító: 5/5 Szerintem nagyon szép a rajta lévő lány és különösen tetszik a bal szélen látható minta.
Pontozás: 5/5*



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése