2015. július 8., szerda

Marni Bates - Segítség, YouTube-sztár lettem! (Smith Gimi 1.) | Értékelés #30




Fülszöveg:
Ismertnek lenni nagyon menő, ugye? Tévedés! A tizenhét éves Mackenzie-t például egyáltalán nem zavarja, hogy két barátján kívül a többi diák csak akkor vesz tudomást a létezéséről, ha a leckéjüket kell megírnia. Szóval igazi lúzer.
Ám a békés névtelenségnek vége, amikor hátizsákjával véletlenül padlóra küldi az egyik izomagyú focistát, sőt egy hisztirohammal kombinált újraélesztést is bemutat a fél suli előtt… A kínos jelenetről készített videó azonnal fölkerül a YouTube-ra, és több millió kommentelő, meg persze az egész gimi Mackenzie-n röhög. De amikor egy népszerű rockbanda klipet készít a felvételről, a lány egy csapásra sztár lesz. A szerelemben viszont ugyanolyan lúzer, mint volt. Mert mi van, ha túl későn jön rá, hogy a nagy médiacirkusz közben elszalasztotta a tökéletes srácot, akinek egyáltalán nem kellett a felhajtás ahhoz, hogy észrevegye őt…

Kiadó: Móra Könyvkiadó
Kiadás éve: 2013
Fordította: Béresi Csilla
Oldal szám: 272 oldal


Véleményem:
A történet a főszereplő lány, Mackenzie Wellesley szemszögéből íródott, ez által megtudhatjuk, hogy ő milyennek látja az iskolát, az oda járó diákokat, a terveit, illetve azt, hogy hogyan éli meg a hirtelen szerep változást. A 17 éves lány a Smith Gimnáziumba jár, legközelebbi barátai Jane Smith és Corey O'Neal. Mackenzie képzeletben két csoportra osztja az iskola tanulóit, a Menőkre és a Láthatatlanokra. A Menők csapatába azok a diákok tartoznak, akik minden hétvégén bulizni járnak, így minden bulira meghívást kapnak, márkás ruhákat hordanak, menő helyekre járnak és felszabadultan viselkednek az iskolába. A Láthatatlanok csapatába tartoznak azok a diákok, akik visszafogottabbak, visszahúzódóbbak, hétvégi programjuk a tanulás és márkás ruháknál számukra fontosabb dolgok is léteznek.

Mackenzie is a Láthatatlanok közé tartozik, éltanuló, e mellett a gimi egyik Menő srácát Logan Beckett -et korrepetálja. A 17 éves lány frusztrálva érzi magát, ha a figyelem középpontjába kerül. Stresszes helyzetben pánikol, kapkod, aminek eredményeként kissé ügyetlenkedik.

A lány élete teljesen megváltozik, amikor az egyik kisebb ügyetlenkedésének eredményeként fellök egy fiút, majd bepánikol és újraélesztés szerű mozdulatokat végez a srácon. Erről a jelenetről videó is készül, amit felkerül a YouTube-ra. A videó nézettsége rohamosan nő és mindenki a videóban szereplő lányról beszél. Mackenzie -t riporterek tömege követi, hogy legalább egy kis információt megtudjanak a lányról.
Corey és Jane végig támogatják a lányt, Mackenzie -nek pedig el kell döntenie, hogy mit kezd ezzel az új helyzettel és az elé táruló lehetőségekkel.


Összességében tetszett a történet. Az alap helyzet amolyan 'tipikus' amerikai tini sztoris, amiben mindig van egy visszahúzódó lány, akit utál a suli menő csaja. Természetesen van egy menő srác is, aki a menő csaj exe és a visszahúzódó lánynak megtetszik a menő srác... Ennek ellenére az írónő sajátos stílusa látszik a regényen.

Néhányszor Mackenzie viselkedését túlságosan gyerekesnek tartottam a korához képest, ami zavart, de ennek ellenére is egy kedvelhető karakter.

Nagyon kedveltem Logan-t. Az ő karakterére igaz az a mondás, hogy 'Nem mindenki az, aminek látszik.' Sokkal több van benne, mint ami a felszínen látszik a fiúból. Az elején Mackenzie is helytelenül ítélkezett a fiúval kapcsolatban, bár ebben szerepet játszott a lány önbizalom hiánya is.

Corey volt az a szereplő, aki mindig az adott szituációnak megfelelően viselkedett. Reálisan tudott gondolkozni, ítélkezni és hasznos tanácsokkal látta el Mackenzie -t.

Jane sokkal visszahúzódóbb Mackenzie -nél. Míg a YouTube-sztár elment egy házi buliba, addig legjobb barátnője inkább otthon maradt tanulni... Mást nem igazán tudok róla elmondani, bár a sorozat második részében már Jane kap nagy figyelmet, így a Láthatósági mellény lúzereknek című könyvben jobban megismerhetjük a lányt.

Szerintem a célközönségnek remek olvasmány, nyárra remek kikapcsolódást nyújthat ez a könyv a tizenéveseknek, de természetesen nagyobb korúak számára is szórakoztató lehet.

Kedvenc szereplő: Logan, Corey
Nem kedvelt szereplő: Chelsea, Patrick
Kedvenc rész: Mackenzie és Logan rejtőzködése a riporterek elől, Logan elfuvarozza Mackenize-t a házi buliról
Pontozás: 5/4
Borító: 5/5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése