2015. február 21., szombat

Julie Kagawa - Vaskirály (Vastündérek 1.) | Értékelés #17



Fülszöveg:
A ​​nevem Meghan Chase.
Kevesebb, mint 24 óra múlva betöltöm a 16-ot. Számtalan történetet, dalt és költeményt írtak erről a csodálatos életkorról, amikor egy lány rátalál az igaz szerelemre, a csillagok csakis neki ragyognak, és a szőke herceg elgaloppozik vele a naplementébe.
Nem hiszem, hogy velem is így fog történni.

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.
Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.
De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit, akit szeret, vagy hogy útját állja egy rejtelmes gonosznak, akivel egyetlen tündér sem mer szembenézni… és hogy megtalálja-e a szerelmet egy ifjú herceggel, aki szívesebben látná őt holtan, semhogy közel engedje jeges szívéhez.
Kiadó: Könyvmolyképző Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Fordította: Borbás Mária
Oldal szám: 372 oldal


Véleményem:
A főhősnőnk, Meghan Chase a város szélén él, legközelebbi szomszédja és egyben legjobb barátja, Robbie két mérföldre lakik tőle. Az iskola népszerű tagjai lenézik a lányt, mert egy farmon él és természetesen az iskola legmenőbb pasijába szerelmes, aki egoista, bunkó és tudomást sem vesz a lányról.
Az egyik percben még éli a maga kis életét, a másik percben pedig azt veszi észre, hogy öccsét, Ethant elrabolták a tündérek és a legjobb barátja, Robbie - a tündér neve Robin pajtás vagy Puck -  is tündér.
A lány Puck-kal az oldalán, a szekrényen keresztül elindul Sohaföldre (Tündérországba), hogy megmentse Ethant.
Nos, ha a szekrényes jelenet nem elég Narniás beütésű, akkor ott van az, hogy Tündérország kinézetéről Narnia és Csodaország (Aliz csodaországban) jutott eszembe, mert az írónő valahogy ennek a keverékeként írja le a tájat, a növényeket, stb.
Tündérország két részre osztható; a Nyári Udvarra, amelynek uralkodói Oberon király és Titánia királyné, illetve a Téli Udvarra, amelynek uralkodója Mab királynő. Ez a két udvar egymással szemben áll, ám Elízium idején békét kötnek és vendégül látják otthonukba a másik udvart.

Ott van Kacor vagy más néven Cait Sith,  aki egy szürke macska. Menet közben, egy erdőben csapódik a lányhoz. Innentől kezdve végig kíséri a lányt az útján, és hol egyszer csak elillan a macska, hol megint előbukkan. Szóval körülbelül úgy, mint az Aliz csodaországból híres, és neves Vigyor Kandúr. Egyébként Kacort nagyon szerettem, mert macska és olyan, mint Vigyor Kandúr (Vigyor Kandúrt pedig imádom).

A főszereplőnek, Meghan Chase -nek nem csak azzal a tudattal kell megküzdenie, hogy léteznek tündérek, hanem azzal, hogy édesapja Oberon, a Tündérkirály. A történet nagy részében nem igazán kedveltem, mert úgy gondolom, hogy egy nagy rakás szerencsétlenség volt. Egyedül semmit se tud megoldani, ha Kacor, Puck vagy Ash nincs vele, a csaj egyszerűen meghalt volna. Azt viszont tényleg nem hiszem el, hogy szegény lány annyira butus, hogy nem veszi észre Puck érzéseit. Az legalább vigasztaló, hogy a történet vége felé egy kis értelem mégis szorult az agyába és megoldotta a fennálló problémákat. A lány javára szóljon, hogy legalább tőle telhetően mindent megtett, hogy megmentse öccsét és a hirtelen szerzett információkat egész gyorsan feldolgozta és elfogadta.

Aranyos srác volt Puck, mert jókedvű, energikus és vicces fiú, bár bizonyos helyzetekben ez nem éppen szerencsés...

Sajnos Ash-ről nem sokat tudok írni. Annyit tudok róla, hogy Mab-nek, a Téli Udvar királynőjének fia, megakarta ölni Maggie -t, de a lány ennek ellenére eléggé vonzódik hozzá.

Eléggé zavartak a felesleges akció - vagy valami hasonlónak szánt - jelenetek. Ugyanis, amikor kedves hőseink jutottak egyről a kettőre és már simán zajlott volna az utuk, akkor rögtön előbukkant még egy ellenség, aki ellen vagy harcoltak vagy épp menekültek. Valószínűleg a szerző ezzel izgalmasabbá szerette volna tenni a történetet, de nekem evvel csak vontatott lett az egész.

Meghan Chase 


Összességében tetszett az a világ, amit a szerző elénk tárt, a problémám az volt vele, hogy sajnos nem volt egyedi.  Hisz azzal nincs semmi baj, ha mások története inspirál egy szerzőt, de ne utánozza már le a mások egyediségéből született eseményeket, történeteket vagy helyszíneket.
Ezért úgy érzem, hogy ebből a történetből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, de legalább a cselekmény néhány kivétellel tetszett.
Ezek ellenére el szeretném olvasni a folytatást, részben azért, mert ugye az első rész vége eléggé a következő részre hajaz, illetve az első részben voltak olyan események, amelyek befejezetlenül maradtak és valószínűleg a második részben lesz lezárva. A másik oka, hogy elolvasom a következő részt az, hogy még az év elején eldöntöttem, hogy elolvasom ebben az évnek ennek a sorozatnak a magyarul megjelent részeit. Illetve abban a reményben folytatom a történetet, hogy a második részből többet sikerült kihozni.

Kedvenc szereplő: Kacor /Cait Sith/ , Puck /Robin pajtás/,
Nem kedvelt szereplő: Masina
Kedvenc rész: amikor Maggie legyőzi Masinát
Borító: 5/5  - Legalább a borító gyönyörű, ha már a történetben csalódtam.
Értékelés: 5/3



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése