2016. október 23., vasárnap

Paulo Coelho - A kém | Értékelés #74



Fülszöveg:
Egy ​​megrontott kislányból lett nagyon kemény nő története A kém. Mata Hari képtelen volt elviselni a női rabság láncait, a rá kiosztott alárendelt társadalmi szerepet. Felismerte a kitörés lehetőségeit, kilépett a sorból, és azt mondta: Nem! Olyan életszabályokat alkotott önmaga számára, amelyek mindenkinél erősebbé és szabadabbá tették. Mata Hari illúziómentes világában a vonzalom: valuta, a szex: eszköz, a szerelem: tiltott dolog. Azt hitte, okosabb mindenkinél. És az is volt, amíg betartotta saját törvényeit. Azonban abban az első pillanatban, amikor engedett a mindent elsöprő szerelem csábításának – bukása elkerülhetetlenné vált.

Paulo Coelho egyes szám első személyben építi fel Mata Hari történetét. A táncosnő az embertelen párizsi Saint-Lazare börtönből írt leveleket ügyvédjének, ahol az első világháborúban folytatott kémkedés vádjával tartották fogva. A leveleket testamentumnak szánta. Általuk üzent a lányának, akit nem láthatott felnőni; meg akarta értetni egyetlen örökösével, miért is választott ennyire kirívó, kalandokkal teli életet.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldal szám: 192 oldal
Fordította: Nagy Viktória
Eredeti cím: The Spy
Téma: brazil, Párizs, valós történet, Mata Hari, kivégzés, háború, árulás


Véleményem:
Mint ahogyan az a fülszövegből is kiderült A kém Mata Hari történetéről szól, amelyet Coelho E/1 személyben írt meg, s hol a táncosnő, hol annak ügyvédje, Dr. Jeant Clunet szemszögéből olvashatjuk a történéseket.

Mata Hari szembe mert menni az akkori kor szokásaival, kémkedés gyanúja miatt kivégeztetik, de a nő még utolsó perceiben is méltóságteljesen, emelt fővel várta a neki ítélt halálmódot, mert szabad lélek volt. A művésznő a háború áldozatává vált, ügye csak eszköz volt mások törtető, önérdekű szándékainak elérésében. Vesztét végül az a dolog okozta, melyben egész életében nem hitt, ez pedig nem más, mint a szerelem.



A szerző valós dokumentumok alapján írta meg ezt a könyvet, amelyről a kiadvány végén található jegyzeteiben is nyilatkozik:
Noha a könyvben leírt események egytől egyig valóságos tényeken alapulnak, kénytelen voltam egyes párbeszédeket magam kitalálni, néhány jelenetet összevonni, egy-egy történés sorrendjét megváltoztatni, és kihagyni mindazt, amit nem tartottam fontosnak a történetmesélés szempontjából.

Ezen írások alapján közelebbről is megismerhettük a holland származású nőt, elmesélte gyermekkorát, válságos házasságát, hírnevének történetét, életszemléletét. Kendőzetlenül szólt magánéletéről, szeretőiről, arról, hogy hány férfi ágyában fordult meg a sikerért.

A kém egy nagyon különleges olvasmány, amely leköti az olvasót, miközben értékes tudnivalókat oszt meg az emberrel, bemutatja a kor szokásait, és egy kis betekintést is enged abba, hogy milyen az élet a háború idején. 
Ajánlom mindazoknak, akik érdeklődnek Mata Hari története iránt, szeretik a történelemmel kapcsolatos írásokat, és akik kedvelik azokat az írásokat, amelyek hasznos, és valós  tudnivalókat oszt meg az olvasóval.



Idézetek a műből:

"Legszívesebben azonnal igent mondtam volna, de egy úrihölgy nem hirtelenkedik."

"Háborúban az első áldozat az emberi méltóság."

"Mindannyian tudjuk, hogy nem a miatt az ostoba vád miatt kell meghalnom, hogy kémkedtem, hanem azért, mert úgy döntöttem, hogy azzá válok, aki álmaimban lenni akartam, és az álmainkért mindig nagy árat kell fizetnünk."


Borító: 5/5
Pontozás: 5/4

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése