2015. július 11., szombat

Rácz-Stefán Tibor - Fogadj el! // Budapest Pride Blogturné | Értékelés #31



2015. július 3-án, pénteken veszi kezdetét az idei Budapest Pride Fesztivál, melynek mottója: „Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”. A fesztivál leglátványosabb eseményére a Budapest Pride Felvonulásra 2015. július 11-én, szombaton délután kerül sor.

A Blogturné Klub egy nyílt LMBTQ blogturnéval szeretné kifejezni támogatását az idén 20 éves Budapest Pride tiszteletére. Ezen a turnén olyan könyvek vesznek részt, amelyek fő- illetve mellékszereplője leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer.

A turnéban résztvevő blogok részvételükkel támogatják, hogy olyan társadalomban éljünk, amely véget vet a kirekesztésnek és egyenlően elfogadó minden polgárával szemben. A turné időpontja: 2015. július 3-12.





Fülszöveg:
Hiszel magadban?
Petra a pénztelen, vidéki lány elit gimnáziumba kerül, ahol mindenki gazdag és menő, így aztán hazudik, hogy ne lógjon ki, hiába figyelmezteti Dávid.
Petrát a lányok befogadják, barátokat szerez, egy fiú is tetszik neki, de kiderül az igazság. És ettől kezdve pokollá válik az élete.
Túl lehet-e élni a bosszút, az iskolai megalázásokat?
Dávidnak is van egy kínos titka, a lányok nem izgatják, de a szívét nagyon is megdobogtatja Áron, a jóképű padtársa, aki pontosan tudja ezt, és gonoszkodva ki is használja.
A két barát szerelemmel, árulással és szenvedéllyel teli útja döbbenetes eseménybe torkoll.
Van egy pont, amikor már nincs tovább.
Van egy pont, ahol a szerelem már fáj.
A regény a 2013. évi Aranymosás Public Star könyve.

Kiadó: Könyvmolyképző 
Kiadás éve: 2014
Oldal szám: 296 oldal

Véleményem:
 Petra
A történetet váltott szemszögekből olvashatjuk.
Petráról szóló rész E/1 személyű, a Dávidról szóló rész  E/3 személyű, illetve a történet közben néhol felbukkanó Áronról szóló rész is. A történet végén a Barbaráról, Zoliról és Bálintról szóló rész is szintén E/3 személyű.

A két főszereplőben, Kovács Petrában és Engel Dávidban van egy közös tulajdonság, az, hogy mindketten eltitkolják azt, kik is valójában azért, hogy elfogadják őket.

Petra egy falusi szegény családban nevelkedett fel, apja meghalt, anyja pedig egy gyertya gyárban dolgozik a megélhetésért. A lány ösztöndíjasként kerül be a Szép Remények Gimnáziumba, amely egy lehetőség arra, hogy kiszakadjon az aktuális helyzetéből, hisz elsődleges céljai között szerepel az
egyetem. Nem vállalja fel új osztálya előtt családjának anyagi helyzetét, hazudik édesanyja munkájáról is. A hazugságoknak köszönhetően bekerül az osztály nagyobb klikkjébe. A csoport tagjai tehetős szülők gyermekei, akiknek fontos a jólét, a fényűzés és az emlékezetes bulik. A lány titkáról legjobb barátja, Dávid tud, illetve Ákos, aki már a gólyatáborban tudomást szerzett a dologról. Véletlenül kitudódik a lány titka és innentől kezdve Petra élete pokollá változik, hisz a klikk főbb tagjai; Barbara, Kata, Csenge, Zoli és Bálint ott keserítik meg a lány életét, ahol csak tudják. Ezek után a lány tragikus eszközökhöz folyamodik...


Dávid

Dávid szintén tehetős szülők gyermeke, de ő merőben más mint a többi diák. A 15 éves fiú számára vannak sokkal fontosabb dolgok a drága tárgyaknál és a jólétnél. Legnagyobb titka az, hogy saját neméhez vonzódik, amiről Petra és Áron tud. Áron úgy vonzza a fiút mint a mágnes, ám közben mégis dühös rá a piszkálódása miatt. Bár Petra és Dávid között voltak nézeteltérések, Dávid mind végig aggódott a lányért.


Áron






Áron amint megismerkedik Dáviddal megváltozik az élete, mert rájön, hogy van olyan dolog, ami közös Dávidban és benne. Bár tagja Barbara klikkjének, mégsem ért velük egyet abban, ahogy Petrával viselkednek, de a fiú ennek nem ad hangot.


A történetben észlelhető túlzással az író nagyon jól érzékelteti a kirekesztettség és bántalmazás súlyát.
A könyv vége miatt egyszerre vagyok szomorú és boldog. Szomorú vagyok Petra miatt, mert a lány élete egy pillanat alatt dőlt romokba. Boldog pedig azért vagyok, mert Dávid és Áron megtalálták a boldogságot.

Ez nem az a regény, amely bemutatja a felhőtlen iskolás éveket. Ez az a regény, amely megmutatja a diák élet árnyoldalát és a gyerekek azon énjét, amelyről a szülők nem is tudnak. A történet elolvasása után, ha az ember egy kicsit is megérti a benne lévő mondanivalót, mély érzéseket és gondolatokat kelt az olvasóban.
Ez a könyv számomra nagyon érdekes témával foglalkozik, amiről természetesen nekem is meg van a saját véleményem.

Kirekesztettség, iskolai bántalmazás, öngyilkosság ~ Számomra felfoghatatlan dolog, hogy emberek hogyan képesek annyira bántani lelkileg és/vagy testileg a másikat, hogy az öngyilkossághoz folyamodjon. Miért nem foglalkozik inkább mindenki a saját kis életével? Mindenki azért kapott saját, önálló életet, hogy azzal foglalkozzon és azt egyengesse. Nem azért, hogy a másik életével foglalkozzon, azzal, amihez semmi köze nincs és ossza az észt, hogy a másiknak mit kellene tennie.

Ez a szituáció függ a bántalmazótól, a bántalmazott személytől, illetve a kívül álló, szemlélődő emberektől.
Nem tudom megérteni, hogy miért jó bizonyos embereknek az, ha a másikat piszkálják csak azért, mert valamiben különbözik a többitől. Mindenkiben van hiba, nincs tökéletes ember, akkor mégis minek kell a másikat szekírozni? Nem kell szeretni a másikat, azért ott vannak a barátok és a család, csak egyszerűen fogadják el a másikat. Az is probléma, hogy a bántalmazók nem ismerik a bántalmazottat, csak egy kialakított kép alapján meg van a véleményük róla, ezért bántják és igazából nem is akarják megismerni.

Az is nagyon fontos, hogy a bántalmazott hogyan reagál a piszkálódásra. Szerintem meg kell próbálni szembeszállni és segítséget kell kérni. Úgy gondolom, hogy nincs olyan dolog, amire csak és kizárólag az öngyilkosság a megoldás, ez egyszerűen csak felfogás és elhatározás kérdése.

Ahhoz, hogy az iskolai terror kialakuljon szükség van egy bántalmazóra és egy bántalmazottra. Mégis nagyon sok múlik a kívülálló embereken. Azok az emberek, akik szépen, csendben végig nézik, azt, hogy társukat hogyan teszi tönkre a többi ember, az ugyan úgy bűnös, mint az, aki bántja az áldozatot. Attól, mert valaki nem ért a helyzettel egyet, de nem szólal fel, attól nem fog változni semmi, erre nagyon jó példa a történetben Eszter és Ákos karaktere. Fontos, hogy meg kell védeni a bántalmazottat és szembe kell szállni a bántalmazókkal. 


Homoszexualitás ~ Ezzel a témával kapcsolatban is különböző vélemények vannak. Szerintem azok az emberek, akik elítélik a homoszexuálisokat, egy olyan dologért ítélkeznek felettük, amihez semmi közük. Úgy mint egy heteroszexuális pár nemi - és szerelmi életéhez sincs senkinek semmi köze, ugyan úgy egy meleg párnál is ez a helyzet. Sokan azt nem értik meg, hogy a melegek ugyan úgy nem tehetnek arról, hogy saját nemükhöz vonzódnak, mint a heteroszexuálisak arról, hogy ők pedig az ellenkező nemhez. Szerintem a homoszexuálisoknak is joguk van szeretni és szeretve lenni. Az, hogy a szexuális életük hogyan zajlik? Az csak is a két félre tartozik. Attól, mert valaki meleg, ugyan olyan kedves, szeretni való, tehetséges, nagy lelkű, stb. , mint a többi ember.



Idézet a könyvből:

"Tudod, ha egy barátságot hazugságok alapjaira építesz fel, akkor ne csodálkozz, ha összedől az építmény."

"Mert mindig ez van. A fiúk bármit megtehetnek, lefeküdhetnek ezer lánnyal is, attól szexistenekké válnak, de ha egy lánynak van több partnere, máris megbélyegzik. Még hogy női egyenjogúság! Ugyan már!"

"Áron visszakúszott az ülésére, és hogy megtámaszkodjon, kezét Dávid combjára helyezte, úgy foglalt helyet.
– Ha rajtad múlna, örökké ott lenne, ugye? – kérdezte kajánul. Dávid dühösen pillantott rá, majd anélkül, hogy gondolkodott volna, akkorát csapott Áronra, amekkorára csak az erejéből tellett.
– Mondtam én, hogy vicces évnek nézünk elébe."

Kedvenc szereplő: Dávid, Áron
Nem kedvelt szereplő: Barbara és "barátai", Anna
Kedvenc rész: amikor a történet végén Dávid és Áron kijönnek az iskolából, de egyébként az összes részt imádtam, amelyben Dávid és Áron szerepelt
Borító: 5/5 
Pontozás: 5/4  - Bár a történet számomra nem volt mindenben tökéletes, mégis annyira mély mondanivalója van, hogy nekem mégis ennyi pontot ér.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nyereményjáték



Természetesen a megszokott játék sem maradhat el! :) Három nyeremény könyv vár a szerencsés nyertesre: 1 példány Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el, 1 példány Ryan Loveless: Ethan és Carter, és 1 példány Becca Prior: A tanítvány.

Alább elolvashatod minden blogger kedvenc LMBT hírességét, közéleti személyiségét, a Te feladatod pedig, hogy beírd a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy mely blogon kiről olvashattál.

Figyelem: 72 óra áll rendelkezésre a nyertesnek az értesítő e-mailre válaszolni. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Kizárólag magyarországi címre postázunk! Sok szerencsét!

Jeffree Star

Jeffree Star egy amerikai modell, divattervező, sminkes, DJ és énekes-dalszerző. Népszerűségét a MySpace, valamint divatlánca,megjelenése és személyisége hozta meg. Van egy saját ruhamárkája a Beauty Forever és egy kozmetikai márkája is a Jeffree Star Cosmetics.
Azért kedvelem Jeffree -t, mert már karrierje kezdetén felvállalta, hogy szexuális irányultságában, illetve stílusában is különbözik a többi embertől. Kedvelem, mert nem fél önmaga lenni, egyedi stílusával pedig kitűnik a többi ember közül.




a Rafflecopter giveaway




További állomások:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése