2015. június 4., csütörtök

E. Lockhart - A hazudósok | Értékelés #27




Fülszöveg:
Egy gyönyörű és előkelő család.
Egy magánsziget.
Egy ragyogó lány, akinek baja esett; egy szenvedélyes fiú, aki a társadalmi igazságot keresi.
Egy négyfős baráti kör – a Hazudósok, akiknek a barátsága pusztító fordulatot vesz.
Egy forradalom. Egy baleset. Egy titok.
Hazugságok hazugságok hátán.
Igaz szerelem.
Az igazság.

A hazudósok a többszörös díjnyertes író, E. Lockhart új, modern, intelligens, titokzatos regénye.
Olvasd el!
És ha valaki megkérdezi, mi történik a végén, csak HAZUDJ!

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Kiadás éve: 2015
Fordította: Rudolf Anna
Oldal szám: 246 oldal


Véleményem:
Az egész történetet Cadence emlékeiként olvashatjuk. A történet elején elég bonyolultnak, összekuszálódottnak találtam az írásmódját, mert kicsit nehézkes volt megérteni, hogy most ki kinek milyen rokona. Ahogy olvastam tovább a történetet, tisztázódott bennem, de az elején komolyan megijedtem, hogy az egész történet ilyen lesz és rontani fogja az olvasás élményét.
A történet részekre van bontva, ezeken belül fejezetek vannak.
A történet elején megismerhetjük a 'kis' családot, illetve azt, hogy minden nyarat a magánszigetükön, Beechwood-on töltenek, e mellett leírást kapunk arról, hogy mi hol van a szigeten. A könyv elején van még egy térkép is a szigetről, amin be vannak jelölve a házak, illetve oda van írva, hogy ki melyikben lakik. Szerintem nagyon jól jön ez a térkép, mert segít a könnyebb megértésben.
A történet fő helyszíne Beechwood, de említés szinten szerepel benne Európa és néhány Amerikai város is.

Gat és Cadence ♥
Cadence - Fentebb már említettem, hogy a történéseket az ő szemszögéből olvassuk, ez által azt tudjuk meg, hogy lány hogyan élte meg azokat. Első és egyetlen szerelme Gat, akiért a végsőkig harcol. A lány balesetet szenved, mely után szelektív amnéziája lesz. Fokozatosan térnek vissza emlékei, így az olvasó egyre többet tud meg a események miértjéről.

Gat - Minden évben Beechwood-on tölti a nyarat, de ennek ellenére sose tartozott a Sinclair családhoz. Foglalkoztatja az élet nagy kérdései és a dolgok miértje. Csak a hazudósok fogadják el igazán, mindig mosolygós.

Mirren - Cadence unokatestvére, szeretni való, bájos lány, tele van jósággal és tervekkel. Nagyon kötődik Cadence-hez.

Johnny - Szintén Cadence unokatestvére, vicces, életvidám fiú. Szereti minden dolog poénos oldalát megközelíteni.

Ez a négy ember a 'hazudósok'. Feltétel nélkül szeretik egymást, a végsőkig kitartanak egymás mellett. A felnőttek kapzsisága miatt el akarják választani őket egymástól. Úgy döntenek, hogy tesznek ez ellen, ám ez a terv nem úgy sül el, ahogy gondolták.




Harris - Cadence nagypapája, övé Beechwood. Ragaszkodik az elképzeléseihez, azt akarja, hogy mindenki úgy éljen ahogy ő azt elképzeli. Visszaél vagyonával, zsarol és ha kell manipulálja családtagjait.

Penny - Cadence édesanyja, aki meg akar felelni mások elvárásainak, ezért a célért álarcot visel a rokonok, barátok előtt. Életét azzal próbálja izgalmasabbá tenni, hogy drága tárgyakat halmoz fel otthonába, amire nagy részt nincs is szüksége. Neveltetése miatt úgy viselkedik, mintha nem lennének érzései, mintha szégyen lenne, hogy az ember el tud érzékenyülni és azt akarja, hogy lánya is így éljen. Testvéreivel a vagyonon vitázik mindig. E mellett nem veti meg az alkoholt sem.

Mindenkinek, aki a szigeten van, van valami titka. A felnőttek úgy nevelik gyerekeiket, ahogy apjuktól, Harris-től látták. Ezzel a neveléssel egyáltalán nem értek egyet, talán ezért sem lopta be a szívembe magát a nagypapa. A család a tragédiákról nem beszél, mintha meg se történt volna, mintha az adott személy nem is létezett volna, egyszerűen 'kiradírozzák' az életükből.

A felnőttek a vagyonon és a különböző értékes holmikon vitázik és marakodik. Az írónő jól ábrázolja, hogy bizonyos esetekben mi lesz az emberekkel a kapzsiság hatására. Teljesen kifordulnak önmagukból, csak a pénz megszerzése lebeg a szemük előtt annyira, hogy a szeretteikkel sem foglalkoznak igazán.

Számomra ez a könyv teljesen új volt, máshoz semmiképp sem fogható. Az élet nagy kérdéseit feszegeti, ami gondolatokat ébreszt, mélyen elgondolkoztat, e közben az érzelmeidre is hat.
Szerintem ez egy nagyon jól megírt történet, mindenkinek el kellene olvasnia, mert ez a könyv minden embernek tud újat nyújtani.

Kedvencem lett.

Kedvenc szereplő: Cadence, Gat, Mirren, Johnny
Nem kedvelt szereplő: Penny, Harris
Kedvenc rész: Gat és Cadence a padláson, Cadence emlékei visszatérnek
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése