2016. szeptember 25., vasárnap

Carin Gerhardsen - Aludj csak, kicsim! (Hammarby 3.) | Értékelés #70



Fülszöveg:
A stockholmi Hammarby-rendőrség értetlenül áll egy Fülöp-szigeti nő és két kisgyermekének gyilkossági ügye előtt. Az áldozatok békésen, kihűlve, és elvágott torokkal fekszenek az ágyban. Az elkövetőnek nyoma sincs, de a kérdések száma egyre csak nő: Miért él a gyerekek svéd apja elszigetelten, úgy, hogy szinte semmi kapcsolata a külvilággal? És honnan volt pénze a takarítással foglalkozó anyának egy több milliót érő lakásra?
Conny Sjöbergnek meggyűlik a baja a nyomozással, Jens Sandén az infarktusa következményeivel dacol, Petra Westman továbbra is erőszakolója azonosításán fáradozik, kollégájuk, Einar Eriksson pedig egyszerűen köddé válik…

Carin Gerhardsen regénye A Mézeskalács ház és a Mama, papa, gyerekek után a svéd krimisorozat harmadik része.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Vyssan Lull
Fordította: Markwarth Zsófia
Oldal szám: 320 
Téma: gyilkosság, nyomozás, krimi, svéd, Stockholm


Véleményem:
A történet középpontjában Cathrine Larson, és gyermekeinek brutális meggyilkolása áll. Conny Sjöberg és csapata belevetik magukat a nyomozásba, csakhogy kollégájuk, Einar Eriksson rejtélyesen eltűnik.

A regényben több karakter is teret kap a szereplésre, az eseményeket ezeknek a szereplőknek a szemszögéből olvashatjuk. Minden jelenlévő realisztikus, sajátos tulajdonságaik vannak, tetszett, hogy olyan problémáik voltak, amellyel a valóéletben, akár egy hétköznapi személy is küzdhet. A cselekmény nem csak a Fülöp-szigetei nő haláláról szól, más szálak is futnak, amelyek a szereplőkkel kapcsolatosak. 


- SPOILER -


A könyv egyik eseményét külön kiemelném, mivel számomra jelentős mondanivalóval bír, ez pedig az a történés, amikor az iskolás kisfiú bemegy a rendőrségre, hogy bejelentést tegyen egy, a fészerben tartott élőlényről. Az, ahogy a rendőrségen reagáltak a gyermek kezdeményezésére eléggé elgondolkodtató, mivelhogy a valóéletben is vannak olyan emberek, akik nem veszik komolyan azt, ami egy kisgyermek szájából hangzik el, és ez véleményem szerint probléma. Az, hogy kiskorú, nem egyenlő azzal, hogy buta, ugyanis valljuk be, sokszor a kis csemeték a legjobb megfigyelők. Ez a jelenet felhívta a figyelmemet arra, hogy igenis, oda kell figyelni a gyerekekre, és komolyan kell őket venni.



- SPOILER VÉGE -


Eléggé zavaró volt számomra, hogy nagyon sok tragédia szerepelt a műben, többen is valamilyen katasztrófa, drámai esemény áldozatává váltak, ilyen például Conny és Petra, ettől néha olyan érzésem volt, mintha egy szappan operát olvasnék. 

Ez az iromány végig fenntartotta az érdeklődésemet, végig fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon mi lesz a végkimenetele az eseményeknek, ráadásul a szerző teremtett egy feszült hangulatot, ami végig kísérte a történéseket, emellett egy apró csavarral fűszerezte művét, mégis hiányzott belőle valami olyan, ami igazán mély nyomot hagy bennem.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a krimi sztorikat, kedvelik a svéd szerzők tollából származó történeteket, és azoknak, akik szeretik, ha egy krimi műben van egy kis feszültség, egy kis csavar.
Idézetek a műből:
"– A bűn egy súlyos lánc, ami folyton az ember mögött csörög. a test része. Végül már észre sem vesszük."

"– Betörtem hozzá, Jens.
Sandén néma „o”-t formált a szájával.
– Kinyitottam a zárat és bementem.
– Hát, ilyet nem szabad csinálni. Mert jönnek a rendőrbácsik."

Kedvenc szereplő: Conny
Nem kedvelt szereplő: Petra
Kedvenc rész: -
Borító: 5/4
Pontozás: 5/3,5
A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése