2016. augusztus 10., szerda

Cecelia Ahern - A Vétkes | Értékelés #66


Fülszöveg:
A skarlát betű és A beavatott izgalmas és gondolatébresztő ötvözete a bestsellerszerző, Cecelia Ahern lélegzetelállító regényében.

Celestine North minden szempontból tökéletes életet él. Példás testvér és gyermek, osztálytársai és tanárai kedvelik, és a barátja is lenyűgöző pasi. Egy nap azonban váratlan helyzetben találja magát, és ösztönösen dönt. Szabályt szeg, ez pedig hatással lehet egész életére. Akár börtönbe is kerülhet. Kiközösíthetik, megbélyegezhetik, billogot süthetnek rá. Lehet, hogy Vétkessé nyilvánítják.

Az ismert sikerszerző, Cecelia Ahern fiatal felnőtteknek írt első regényének társadalmában csak az engedelmeseknek van helye, a lázadást csírájában elfojtják. Egy fiatal lány, aki kiáll magáért, mindent elveszíthet.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldal szám: 432 oldal
Fordította: Bottka Sándor Máttyás
Eredeti cím: Flawed
Téma: disztópia, billogozás, ifjúsági


Véleményem:
A történet főszereplője Celestine North, a maximalista, példás magatartású lány, aki a tökéletességre törekszik. Fiúja Art Crevan, akinek apja a Vizsgálóbizottság egyik bírója. Egy napon a lány megszegi a szabályokat, amelynek nagy ára van, az élete fenekestül felfordul.

Korábban még nem olvastam Cecelia Aherntől, de mégis tisztában vagyok azzal, hogy milyen témában alkot, s mikor megtudtam, hogy disztópiát írt, nagyon felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis kíváncsi voltam, hogyan brillírozik ebben a témakörben, s már most elárulom, némi meglepetést okozott.

Nagyon kedveltem Celestine karakterét, mert eltökélt, kitartó lány, s bár sokáig a belénevelt nézetek alapján élt, végül kinyílt a szeme. Tipikusan az a szereplő, akinek óriási ereje, hatalma van, de ezzel nincs tisztában, nem akar vezető lenni, mégis azzá válik a tömeg szemében.

Artot annyira nem sikerült megismernem, bár a történtek előtt kaptunk róla egy képet, pontosan mégsem lehet tudni, hogy mit gondol, milyen irányba változott az események hatására, illetve azt, hogy hogyan látja Celestine-nel való kapcsolatát.

Celestine és nővére, Juniper közötti kapcsolat egy hétköznapi testvéri kapcsolatot mutat be; teljesen különböznek egymástól, mondhatni egymás ellentéte a két lány, ezért nézeteltéréseik vannak, de titkon mindketten irigykednek a másik tulajdonságait, de a legfontosabb, hogy szeretik egymást, s végül kiderül, hogy egy dolog biztosan közös bennük.

Carrick, egy Vétkes fiú, akivel mély kapcsolata alakul ki Celestine-nek, annak ellenére, hogy nem sokat tudnak egymásról, sőt szinte nem is beszéltek egymással. Carrick számomra egy különleges karakter, hisz túl sokat nem tudunk meg róla, mégis eleget ahhoz, hogy megkedveljem, titokzatos, erőt sugárzó személyiség, talán pont ezért is imádom már most a pasit.

Bosco Crevan, a Vizsgálóbizottság bírója utálnivaló, hataloméhes, törtető személy, akiben egy csepp emberség, beleérző képesség, és együtt érzés sincs. Ahogyan kezd egyre melegebb lenni a helyzet, egyre őrültebb tetteket visz véghez, miközben csakis a saját hasznát nézi, a saját elképzelései lebegnek a szemei előtt.

A Vétkes egy nagyon izgalmas, pörgős, eseménydús történet, minden eseményt élveztem, végig izgultam Celestinért. Tetszett, a billogozás ötlete, az, hogy ezt egy diszópiában szerepeltette a szerző, illetve figyelemre méltó a billogozásról szóló rész, ugyanis az auktor hitelesen át tudta adni az eseményeket, lelki szemeim előtt láttam az egész folyamatot, el tudtam képzelni a forró vas okozta fájdalmat. 
Szintén kedvemre való volt, hogy könnyen megérthető, mégis egyedire alkotta az írónő a Vétkes rendszert, s végig fenn tudja tartani a történésekkel az olvasó figyelmét, meglepett, hogy Cecelia ennyire jó disztópiát tud írni, én csak gratulálni tudok neki. Már nagyon várom a folytatást, hisz a függővégből kikövetkeztethető, hogy izgalommal teli események következnek.

Ajánlom mindazoknak akik; szeretik a disztópiákat, az izgalmas eseményeket, az erős, bátor hősnőket, az egyedi környezetben játszódó történeteket.

Kedvencem lett.


Idézetek a műből:

"Tökéletlenné kell válnom ahhoz, hogy bebizonyítsam, tökéletes vagyok."

"Kiskoromban azt hittem, ahhoz, hogy valaki elmeneküljön, fel kell állnia, és ténylegesen el kell rohannia otthonról, mint a gyerekek teszik a filmekben. Egy haragos kiáltás, egy bevágott ajtó, és indulás világgá. Később rájöttem, hogy sokan menekülnek el anélkül, hogy megmozdulnának. Ezt látom, amikor anyu helyrehozott arccal jelenik meg otthon, amikor apu a gondolataiba temetkezik vacsora közben, vagy amikor Ewan a padlón játszva belefeledkezik az autózásba. Juniper ilyenkor a fejére teszi a fejhallgatóját, hangosan bömbölteti a zenét, és hátat fordít a világnak. Én eddig soha nem tudtam, hogyan kell ezt csinálni, de most rájövök. Csak rohanok, menekülök a végtelen semmibe, és végre szabadnak érzem magam."

"Megtanultam, hogy bátornak lenni azt jelenti: végig érzed magadban a félelmet. A bátorság nem tünteti el a rettegést, csak harcol, megküzd vele minden szó, minden lépés előtt. Csatázik vagy táncol vele, hogy kiderüljön, felül tud-e kerekedni rajta. Bátorság kell ahhoz, hogy legyőzd a félelmeidet, de ahhoz, hogy bátor lehess, kell a félelem is, amin felülkerekedsz aztán."

"Néha jobb nem tudni, mert úgysem számít, hogy tudsz-e valamit, vagy sem. A tudatlanság hasznos, a tudás gyakran csak kéretlen felelősség."

Kedvelt szereplő: Celestine, Carrick, Pia Wang,
Nem kedvelt szereplő: Crevan bíró, Mary May, Logan
Kedvenc rész: billogozás, Carrick megtalálja Celestinet, Juniper és Celestine beszélgetése
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése