2016. július 26., kedd

Jandácsik Pál - Állatok maszkabálja | Értékelés #65



Fülszöveg:
Újabb brutálisan meggyilkolt, bundájától megfosztott állat hullájára lelnek a rendőrök.
Cesar Darlington nyomozó tehetetlen az ügyben – egyetlen segítsége a pszichopata Dr. Lex Siegfried lenne, akit ő juttatott rácsok mögé. De vajon hihet-e a doktor meséinek?
Mindeközben Arthur és Christie, a nem mindennapi páros a barátaikkal készülnek szórakozni, de a város felé tartó viharfelhők a halloweeni maszkabált véres rémálommá változtatják mindenki számára.
„Ha fiatalabb lett volna, keresztüllövi az ajtót. A tapasztalat és az évek azonban megfontoltabbá tették – nem eshetett baja civileknek. Ráadásul, ha tényleg a Virágos Gyilkos van odakinn, akkor többet nyer azzal, ha élve kapja el azt a rohadékot.”
Jandácsik Pál első regénye egy sötét, ismeretlen, mégis hátborzongatóan ismerős univerzumot fest le. A karakterek, habár állatok, soha sem tűntek ennél emberibbnek, a gyilkos után folytatott hajsza pedig még soha nem volt ennél idegtépőbb.
Az ország első furry regénye nem szűkölködik sem vérben, sem pedig erőszakban; a kérdések pedig megállíthatatlanul záporoznak, egészen a legutolsó oldalig.

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Állatok maszkabálja
Oldal szám: 264
Téma: gyilkosság, furry, krimi, állatok, Halloween

Véleményem:
A történet az Állatok Egyesült Államaiban játszódik, ahol a népességet állatok teszik ki, ám brutális gyilkosságok sorozata csökkenti a lakosság létszámát. Cesar Darlington, a németjuhász nyomozó minden erejével azon van, hogy a gyilkosságok elkövetőjét minél hamarabb megtalálja, csakhogy a rendőrségnek nincs könnyű dolga, mivel a tettes nagy odafigyeléssel követi el a bűntettek, így egyetlen nyomot sem hagy maga után. Arthur, a hím róka, és Christie, a fekete párduc nőstény, a sokak számára szokatlan, meghökkentő páros baráti társasággal halloweeni jelmezes buliba indulnak. Az est folyamán hó borítja be a környéket, ámde a társaság számára nem a havas táj, illetve a dermesztő hideg jelenti a legnagyobb veszélyt.

Számomra újdonság volt ez az olvasmány, ugyanis korábban nem olvastam olyan könyvet, amely a furry kategóriába sorolható, így kíváncsian láttam neki az olvasásnak. Eleinte szokatlan volt, hogy a történet állatokról szól, mégis könnyen el tudtam képzelni az eseményeket, s pár oldal után már a szereplők is állatokként jelentek meg a képzeletemben.

Az író az állat szereplőket antropomorf alakban ábrázolja, tehát két lábon járnak, ruhákat hordanak, emberi tulajdonságaik vannak, mégis ügyelt arra, hogy állati tulajdonságaik, jellegzetességeik megmaradjanak, ilyen például a szőr, szőrszín, farok, stb. A karakterek jól kidolgozottak, jellemük állati mivoltukhoz hű, tehát a köztudat által felruházott tulajdonságokkal illet meg bizonyos szereplőket, például Arthur ravasz, míg Gretchen, a macskalány kecsesen mozog. Nagyon kedveltem Arthurt és Christiet, ugyanis minden ellentmondást leküzdve felvállalták szerelmüket, s nem szégyellték kapcsolatukat, ráadásul a nagy felfordulás közepette is megőrizték a nyugalmukat, tiszta fejjel cselekedtek, sőt saját életüket veszélyeztetve társaikon próbáltak segíteni. 


Az Állatok maszkabálja pontosan az a mű, amit szerintem több változatban is lehet értelmezni, ugyanis a történetben fellelhető témák elgondolkodtatóak, s biztosan más és más kérdéseket, válaszokat, gondolatokat szül az olvasók fejében. A szerző újat, sajátos világot teremtett, amely mondhatni a mi világunk kifordított mása.

A regényben erőszak, brutális, véres gyilkosságok, vad szex jelentek, kissé groteszk események szerepelnek, és ezek mellé társul az önzetlen szeretet megjelenítése. Ajánlom ezt a művet azoknak, akik szeretik az új dolgokat, az egyedi írásokat, illetve azoknak, akik kedvelik, ha a fentebb említett jelenetek valamelyike fellelhető egy olvasmányban.



Idézetek a műből:
"-Az állatok nem gonoszak csak néha megőrülnek."

"-Meglepődnél, ha látnád a másik világot, kedvesem. Ott egymás húsából élünk. A másik világban felfalnátok egymást. Abban a világban valamennyien gyilkosok vagyunk."

Kedvenc szereplő: Arthur, Christie, Cesar Darlington, Lex Siegfired
Nem kedvelt szereplő: Gretchen, Doddie, Will
Kedvenc rész: Cesar Darlington beszélgetése Lex Siegfrieddel, a végső küzdelem
Borító: 5/5

Pontozás: 5/4


A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése