2016. június 14., kedd

Sara Raasch - Hó, mint hamu | Értékelés #61


Fülszöveg: 
Megtört szívű lány
Ádáz harcos
Leendő hős

Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?

TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.


Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.

Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Kiadó: Twister Media
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: Snow Like Ashes
Oldal szám: 496 oldal
Téma: fantasy, disztópia, high fantasy, kaland, YA, mágia, rabszolgaság, 

Véleményem:
A történet Primoriában játszódik, ahol nyolc királyság található; négy Évszak-királyság, és négy Ritmus-királyság. Minden uralkodónak van egy úgynevezett mágiasztere, ami egy varázserővel feltöltött tárgy, s az uralkodók ebből nyerik a varázserejüket. Főszereplőnk, a 16 éves Meira, egy télországi katonalány, további kilenc társával, köztük a királlyal, Matherrel menekültként él. 16 évvel a történet cselekménye előtt Tavaszföld királya, Angra megölte Télország királynőjét, Hannaht, s minden télországit rabszolga sorba taszított, kivéve Meirát és társait. Mikor Angra elfoglalta Hannah királyságát, az uralkodónő mágiasztere kettétört, így Télország varázserő nélkül maradt. Meira és társai azon vannak, hogy visszaszerezzék a mágiasztert, ezzel együtt birodalmukat is, illetve felszabadítsák a többi télországit.

Meira egy nagyon céltudatos, határozott karakter, mindent megtesz a csapat sikeréért, s minden vágya, hogy valami hasznosat tegyen Télországért, hogy a birodalom értékes részének érezhesse magát. Minden helyzetben a legtöbbet hozza ki magából, emellett a krízis szituációkban is kitűnően megállja a helyét. A történet eseményeit Meira szemszögéből olvashatjuk, így tökéletes rálátást kapuk a katonalány érzéseire, arra, hogy az események milyen reakciót váltanak ki belőle.

Mather, Télország 16 éves királya, aki Meira legjobb barátja, kissé zárkózott, nem mindig mutatja ki érzéseit. Ő az a karakter, akiről nem tudom, mit gondoljak, csakis Meirával való viselkedése alapján ismerhetjük meg, itt is főként érzéseit, mintsem személyiségét. Számomra ő pontosan az a karakter, aki a kedvelt karakterek és a semleges karakter között helyezhető el.

William Loren (Sir), Télország tábornoka, ő nevelte fel a két ifjú t, kiképezte őket a harcra, arra, hogy hogyan kell viselkedni az ellenséggel. Bár Meira sokszor úgy érzi, Sir igazságtalanul bánik vele, s míg másoknak megenged dolgokat, addig a lánynak nem, ezért neheztel a tábornokra, mégis példakép a fiatal lány számára. William kemény, határozott, bölcs személy, félelmet nem ismerő harcos.

Theron Haskar, Cordell királyának, Noam fia, akit az első perctől kezdve kedveltem. Tetszett benne, hogy bár Noam király rá akarja fiára erőltetni saját akaratát, Theron nem hajt fejet édesapja előtt, kiáll önmagáért, és hangot ad véleményének, s ha kell, akár ki is oktatja Noam királyt. Kedvemre volt, hogy óriási különbség van benne és apja közt, a legszimpatikusabb pedig az volt, hogy végig nyitott volt Meira felé, nem árult zsákbamacskát, tökéletesen kinyilvánította érzéseit, s annak dacára, hogy a körülmények rázóssá váltak, végig a télországi lány segítségére volt.

Nagyon tetszett az a csodálatos világ, amelyet az írónő teremtett, az, ahogyan felépítette a királyságokat, ezzel együtt maga Primoriát, az, hogy beleszőtte a varázslat történetét, a mágiasztereket, harcoltatta a jót és gonoszt, s mind végig egyedi maradt, így sikerült neki egy új világot, új történetet teremtenie. Körülbelül az olvasmány felénél kezdtem sejteni, hogy mi lesz a végkifejlet, ennek ellenére mindvégig élveztem a regényt, teljesen magával ragadt, s mikor elérkezett az a bizonyos csattanó, akkor is ugyanúgy élvezhető volt, azzal szemben, hogy számomra kiszámítható volt, ugyanis a további tényezőknek, és az adott körülményeknek köszönhetően nem vesztette fontosságát és ütőképességét. Imádtam ezt az írást, az elejétől egészen a végéig, lenyűgöző volt, csak ajánlani tudom mindenkinek, azoknak pedig kötelező olvasmány, akik szeretik a fantasy írásokat, illetve a harcos jeleneteket.

Kedvencem lett!



Idézetek a könyvből:

"Ők hoznak döntéseket, ők alakítják a jövődet. Az a titok, hogy megtaláld a módját, hogy úgy is, mindannak ellenére is, önmagad maradj."

"A félelem olyan mag, amit ha egyszer elültetnek, megállíthatatlanul elburjánzik."

"A legnagyobb hóvihar is egyetlen hópehellyel kezdődik."

"Igazam volt. A szoknyát éppen azért találták fel, hogy a hölgyek nehezebben tudjanak szaladni."

Kedvenc szereplő: Theron, Meira, Sir
Nem kedvelt szereplő: Angra, Noam
Kedvenc rész: Meira látomásai, Meira a rabszolgatáborban, Meira és Theron közös jelenetei
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

A könyvért köszönet a Twister Mediának! :)

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett a könyv :) Szerintem is egy kicsit kiszámítható, de a vége engem nagyon megfogott, ahogyan az egész világ felépítése is (még ha kicsit gyerekes is a térkép hozzá)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elég hasznos volt a térkép, ugyanis mielőtt elkezdtem olvasni a történetet, átnézegettem, de nem maradt meg a fejembe, hogy mi hol helyezkedik el. Mikor már szóba kerültek a királyságok elhelyezkedése, akkor jól jött a térkép, mert nekem így könnyebb volt elképzelni, hogy melyik birodalom hol található. :)

      Törlés