2016. május 5., csütörtök

Benyák Zoltán - A nagy illúzió | Értékelés #59



Fülszöveg:
Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa.
Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott.
De az életének ezzel még koránt sincs vége.
A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit.
Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál.
A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá.


Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalak száma: 368 oldal
Eredeti cím: A nagy illúzió
Téma: regény, misztikus, halál, festészet, túlvilág, szürreális

Véleményem:
A történet egy negyvenes éveiben járó, Tom Pastor nevű festő férfiről szól. A férfi a sivatag közepén ébred, nem emlékszik rá, hogy hogyan került oda. A homoktenger közepén egyszer csak felbukkan Nina Karch, a révész, Chevroletjével, aki ismerteti Tommal jelenlegi helyzetét. Ezt követően hosszú, kalandos utazás vár a két szereplőre. Egy kis segítséggel Tom visszakap néhány emléket, így rájön, hogy van egy lánya Lily. A festő elhatározza, hogy megkeresi a lányt, kerül, amibe kerül, de igyekeznie kell, hisz az idő véges, s mikor az idő lejár, ő érte is eljön a Keselyűember.


A szereplők jól kidolgozottak, az író ügyelt arra, hogy a karaktereket meg tudja ismerni az olvasó, nem csak egy vázlatszerű, felületes képet kapunk róluk. Minden jelentős mellékszereplőnek megismerhetjük a történetét, ami számomra nagyon pozitív, hisz rengeteg olyan regény létezik, amely megírása során a szerzők nem figyelnek erre. Az eseményeket főszereplőnk, Tom szemszögéből olvashatjuk, aki nagyon különleges karakter, bizonyos tulajdonságai annak arányában mutatkoznak meg, ahogy emlékei fokozatosan térnek vissza. Ebből kifolyólag úgy gondolom, hogy a festő ahhoz az egyszerű képhez képest, amelyet a történet kezdetén kapunk róla, nagy változáson megy keresztül, a történet végére egy nagyon összetett személyiségről beszélhetünk a férfi esetében. Lily is rendkívüli karakter, hisz korához képest nagyon érett, komoly a felfogása, s úgy látja a világot, mint ahogy néhány felnőttnek nem is sikerül.

Az író egy nagyon különleges témát állított a regény középpontjába, ez pedig a halál utáni élet. Szerintem ez egy nagyszerű kérdéskör, amelyről egyszerre könnyű és nehéz írni, ugyanis még senki sem tudja igazán, hogy mi jön a halál után, milyen a túlvilág, így az auktor fantáziájára van bízva, hogy milyen világot teremt, ezek ellenére mégis hihetőnek kell lennie, olyannak, amelyet az olvasó képes elfogadni. A másvilág, amelyet a szerző teremtett rémisztő, hihetetlen és egyben csodálatos volt, sikerült valami újat, egyedit alkotnia.

Lenyűgöző volt Benyák Zoltán írását olvasni, hiszen minden mondatot, minden történést, amelyet papírra vetett, magam előtt láttam, s a mű olvasása során sokszor eszembe jutott, hogy mennyire nagyszerű film készülne ebből a történetből.

A nagy illúzió egy zseniális történet a halálról, és az azt követő létről, amelyben megjelennek szürreális, groteszk elemek, emellett néhol nyomasztó az olvasmány hangulata, mégis jelen van benne humor, izgalom, ráadásul még mondanivalóval is bír, tanulságos történet. Ajánlom azoknak, akik nagy érdeklődést mutatnak azon írások iránt, amelyekben előtérbe kerül a halál, a halál utáni élet, akik szeretik a nem megszokott, egyedi történéseket egy regényben, illetve azoknak, akik egy zseniális történetet szeretnének olvasni egy nagyszerű, magyar író tollából.



Kedvencem lett. 

Idézetek a történetből:

"– Ezer oka lehet annak, hogy meghalunk.
– Mint amennyi az életnek is. Aki szerencsés, az úgy él, ahogy szeretne, aki még szerencsésebb, az úgy is hal meg."

"Tom azt gondolta, hogy csak az igazán bátrak kérnek bocsánatot, akik pedig közben még arra is képesek, hogy a szemedbe nézzenek, azok valódi hősök."

"- Próbálj meg iparkodni! - érkezett a sürgetés. - Persze tőlem maradhatsz is, de idekint akad pár hiéna. Olyan szemtelenek, hogy lerágják a lábad futás közben."

"Hát megfagyott az utcán. Mást képzeltem neki. Valami olyan halált, ami több kielégülést nyújt. Mennyi ilyet képzeltem el az utolsó napokban! Onnan, hogy megfojtom, addig, hogy túladagolja magát. Erre megfagy."
Kedvenc szereplő: Tom, Nina, Van Gogh
Nem kedvelt szereplő: Luna
Kedvenc rész: Ordító Erdő, Tom és Lily talákozása, Tom a videótékában
Borító: 5/5
Pontozás: 5/5*

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése