2016. április 25., hétfő

Becca Prior - A tanítvány | Értékelés #57



Fülszöveg:
A fikciós történet egy kiemelkedően tehetséges, fiatal egyetemi professzor és azonos nemű tanítványa között kibontakozó, perzselő szenvedélyről szól, sajátos formában. A vonzalom, az önmarcangolás, a beismerés és a beteljesülés fázisait mindkét főszereplő szemszögéből láthatja az olvasó, betekintést nyerve abba, mi játszódik le egy fiatal fiú lelkében, aki ráébred, hiába futott eddig a lányok után, most mégis egy férfi iránt táplál eddig soha nem tapasztalt, olthatatlan vágyat.

A tanítvány tabukat döntöget, kendőzetlenül tárja az olvasó elé a szexuális beteljesülés legintimebb részleteit is, de bebizonyítja, a szerelem azonos neműek között is lehet ugyanolyan elsöprő, mint férfi és nő között. A szerző az elsőkönyves Becca Prior, aki nem megbotránkoztatni, hanem szórakoztatni szeretné olvasóit, és elvinni egy olyan világba, amely ugyan rengeteg embert érdekel, mégis nagyon ritkán merünk beszélni, sőt olvasni is róla.

Kiadó: Newkids Kiadó
Kiadás éve: 2015
Eredeti cím: A tanítvány
Téma: homoszexualitás, erotika, LMBT, szerelem, iskola, tiltott szerelem
Oldalak száma: 400 oldal


Véleményem:
A történet két főszereplője Harry Miles és Lewis Tomlinson. Harry egy gimnáziumba jár, ahol minden tantárgyból jól teljesít, kivéve a biológiát, a kegyelem kettesért külön órákra jár. Az iskolában nagy népszerűségnek örvend a lányok körében, minden nő nemű egyén utána, és legjobb barátja után, Nasir után epekedik, ebből kifolyólag könnyen válogathat az egy éjszakás partnerek között. Harry éli a megszokott, mindennapi életét, de biológia tanárát lecserélik, az új biológia tanár pedig Lewis, az előbb említett másik főszereplő. A huszonhárom éves professzor minden nő álma, igazi zseni, jól néz ki, csakhogy Lewis meleg, természetesen ezt az információt senki sem tudja. Új munkahelyén minden diáklány szeme megakad rajta, ám ő csak egyetlen embert vesz észre, az igézően zöld szemű Harry Milest. Különös vonzalom alakul ki a két fiú között, Lewis új gondolja, hogy csak ábránd Harry iránta érzett vonzalma, Harry pedig nem tudja hova tenni az új érzést, hisz idáig a lányokhoz vonzódott.



A regény cselekményét mindkét karakter szemszögéből olvashatjuk, ami véleményem szerint nem lenne rossz dolog, hisz sokszor jó lenne tudni, hogy egy szerelmi történet esetében a másik fél hogyan éli meg az eseményeket. Viszont úgy érzem, hogy ennél a műnél egyáltalán nem kellett volna, ugyanis a két szemszög között nem sok változtatás van, így kétszer olvashatjuk el ugyanazt a történést, annyi változtatással, hogy a nevek ki vannak cserélve, s egy idő után ez nagyon zavaró, az olvasmány pedig vontatottá válik.

Nagyon érdekes és különleges a két férfi románca, először is azért, mert tanár-diák kapcsolatról van szó, amely alapból buktatókkal jár, hisz ha kiderül, Lewis akár az állását is elveszítheti. Másodszor pedig, azonos neműek közötti kapcsolatról beszélünk, tehát ez is újabb feszültségeket, akadályokat szül. Viszont, a szerelem mindent legyőz, így vonzalmuknak engedve Lewis és Harry szerelme beteljesedik.

A történetben fellépő problémák, s a szereplők között kialakuló félreértések izgalmassá teszik a cselekményt, fenntartják az olvasó érdeklődését, emellett folyamatosan jelen van egy belső feszültség, amelyet a két fiú között kialakult románc lelepleződésének lehetősége tart fenn. Mikor az olvasó megnyugszik, hogy minden rendben van, s több bonyodalom már nem férkőzhet a szerelmesek kapcsolatába, akkor megérkezik mindközül a legnagyobb akadály.

A karaktereknek saját jellemük volt, nem voltak sablonosak, megismerhettük érzéseiket, gondolataikat, emellett némi jellemfejlődést is észlelhetünk, főként Harryben. Miután rájön másságára, a diákfiú nagy változáson megy keresztül, lelkileg, és érzelmileg egyaránt. Az iskola népszerű srácából, aki könnyedén alakít ki szexuális kapcsolatokat minden érzelem nélkül, egy érzelmekkel teli, szeretnivaló karakter válik. Mikor előjönnek másságának jelei, össze van zavarodva, de végül megtalálja a helyes utat.

Számomra kissé sok volt a szexuális tartalom a műben, valószínűleg a váltott szemszög is növelte bennem ezt az érzést. Úgy gondolom, hogy az erotikus részek nem pont a cselekmény előrehaladásáért, és a két fiú kapcsolatának fejlődéséért íródtak, hanem inkább különlegességéért, ugyanis nem minden könyvben olvashatunk olyan szexuális tartalmú jelenetet, amely két férfi között alakul ki. Ennek ellenére teljes mértékben élvezhető volt a történet, az erotikus jelenetek nem mentek a cselekmény rovására.

A tanítvány egy izgalmas, különleges történet, humorral fűszerezve, amely két fiúról szól, akik mertek önmaguk lenni, s együtt rátaláltak az igaz szerelemre. Ajánlom mindazoknak, akik szívesen olvasnak homoszexuális kapcsolatról szóló írásokat, szeretik a romantikus történeteket, és nincs problémájuk az erotikus jelentekkel.



Idézetek a könyvből:

"Úgy éreztem, most azonnal odamegyek hozzá, felkapom, elhurcolom innen, és soha többé nem engedem emberek közé. Csak az enyém."

"Senkivel sem érezném magam olyan biztonságban, mint Harryvel. Bármikor rábíznám az életem."

"Ha fáj, hadd fájjon, ha jó, akkor élvezd ki minden cseppjét!"

"Még fel sem fogtam, milyen nehéz évek elé nézek, csak örültem, hogy kiderült, nem selejt vagyok, csak kicsit másképpen működöm, mint a többiek."

Kedvelt szereplők: Lewis, Harry, Nasir
Nem kedvelt szereplők: -
Kedvenc rész: kirándulás, motorozás
Borító: 5/4
Pontozás: 5/4

A könyvért köszönet a Newkids Kiadónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése