2014. október 8., szerda

James Dashner - Az útvesztő | Értékelés #8Fülszöveg:
Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
EGYSZER CSAK MINDEN MEGVÁLTOZIK…
…megérkezik a Tisztásra az egyetlen lány, Teresa, aki nemcsak Thomasra lesz nagy hatással, hanem az egész csapat sorsára is.
James Dashner trilógiájának első kötete egyszerre borzongató, izgalmas és elgondolkodtató. Az Útvesztőben megidézett világra akkor is kíváncsiak vagyunk, ha nem valljuk be. A tudatalatti és az emlékezet különböző szintjei mindannyiunk életét befolyásolják, és Dashner erre az ismerős érzésre építi Az Útvesztőt, és csalogat bennünket egy saját szabályai szerint működő másik világba, a Tisztásra, ahol a fantázia és a valóság egyszerre van jelen.
„Üdv a Tisztáson!”
Kiadó: Cartaphilus Könyvkiadó
Fordította: Tosics Dávid, Wiesenmayer Teodóra
Kiadás éve: 2014 (mivel nekem a film borítós van meg)


Véleményem:

A történet azzal kezdődik, hogy Thomas a Dobozban van, majd a Tisztásra ér. Az egész történet itt játszódik, illetve az Útvesztőben. A Tisztásra csak fiúkat küldene, de Thomas érkezése után egy lány jelenik meg a Dobozban. Mindenki meg van lepődve és nem tudják, hogy ez mit is jelent. A történet a Tisztáson lévő életet mutatja be, hogy milyen a mindennapi életük ezen a helyen. Minden áron ki akarnak jutni erről a helyről. Hogy sikerül -e nekik? Olvasd el a könyvet és megtudod.

Nekem nagyon tetszett ez a könyv, mégis kicsit többet vártam volna tőle ahhoz képest, hogy mindenki dicsérte. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem annyira jó a könyv csak egy kicsit hiányérzetem van.
Először is az egyik bajom a Siratókkal van. Megtudhattuk, hogy mindenki fél tőlük és hogy mennyire rettenetesek, én mégsem tartottam olyan nagyon félelmetesnek őket. A másik problémám a csata jelenet gyérsége volt. Én ennél többet vártam volna, mert azon kívül hogy 'ez a Sirató felüvöltött, az a fiú sikított fájdalmában és egyébként minden tiszta vér' , azon kívül többet nem kaptunk a csatajelenetből. Tudom, hogy ennek Thomas helyzete az oka, de szerintem akkor is ezt a részt jobban ki lehetett volna fejteni. Így sajnos az az érzésem, hogy az író csak túl akart esni a nagy csatán, hogy tovább tudjunk haladni a nagy leleplezéshez. A harmadik gondom pedig az, hogy Teresa kulcsfontosságú szereplő, mert az egyik fontos szerep rájutott, mégis keveset szerepelt szerintem a történetben (Spoiler *Legalábbis úgy, hogy eszméleténél van* Spoiler vége), így alig ismerjük meg a lányt.
Ezeket leszámítva nagyon tetszett a könyv, különösen az ahogy az író leírta a Tisztást és az Útvesztőt. Már várom a második részt, a Tűzpróbát. Sajnos a filmet még nem láttam, de majd meg szeretném nézni.

Pontozás: 5/4
Borító: 5/5 (filmes borító)
Kedvenc szereplő: Thomas, Minho, Newt
Nem kedvelt karakterek: Gelly, Alby
Kedvenc rész: amikor a kapuk nem záródnak be


Te olvastad már a könyvet vagy esetleg láttad a filmet? 
Mi a véleményed a történetről? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése